Timişorenii învaţă să socializeze la ateliere de gastronomie

Timişorenii învaţă să socializeze la ateliere de gastronomie

În ultimul an, timişorenii au găsit o modalitate inedită de a socializa: atelierele gastronomice, fie ele de făcut prăjituri, pâine sau alte delicatese. Totul a început în primăvara anului trecut, cu atelierul de creaţie culinară "Mentă şi usturoi", iar săptămâna trecută a apărut şi un atelier de făcut pâine.

Asociaţia Pro Arta Timişoara a adunat weekendul trecut timişoreni dornici să socializeze şi să descopere, în acelaşi timp, beneficiile pâinii tradiţionale. “Pâinea tradiţională este acea pâine făcută cu plămădeală, fără drojdie de bere sau alţi agenţi chimici de dospire. Este singura pâine normală, simplă şi sănătoasă pe care ar trebui să o mâncăm cu toţii", explică Alina Manea, preşedintele asociaţiei.

Mesaj împotriva egoismului

Ideea atelierului de împrietenire frământând pâine tradiţională, lipii şi grisine a fost lansată prin luna martie, într-un grup de prieteni mai mult virtuali, tocmai pentru a se cunoaşte mai bine şi în realitate. Iar pe 9 aprilie s-a copt şi prima pâine, sub atenta supraveghere a unui brutar de profesie, Iulian Duţu. Mai întâi, prietenii virtuali au fost invitaţi să se înscrie pe e-mail. Apoi în ziua şi la ora stabilite, zeci de timişoreni dornici de socializare în afara messengerului, Facebook-ului şi a forumurilor de pe diverse siteuri web şi-au dat întâlnire într-un local. Ingredientele atelierului: voia bună, făina, apa, sarea şi maia naturală, agent de “creştere". Brutarul i-a învăţat pe toţi cei prezenţi să frământe aluatul şi să facă pâine, lipii şi grisine. Mulţi dintre aceştia au luat şi reţete. "E super tare să faci asta. Să frămânţi, să îţi faci prieteni printre oameni care împart aceleaşi valori sau interese cu tine", spune una dintre participante. Ideea Asociaţiei Pro Arta Timişoara este un mesaj împotriva egoismului: fiecare membru ştie ceva ce alţii nu ştiu, iar prieteneşte este să îi înveţe şi pe ceilalţi. Lumea a fost aşa de încântată de ceea ce a ieşit, încât au promis, fiecare, că vor repeta întâlnirea. “Vom mai organiza şi alte evenimente de acest fel, fiecare care ştie să facă ceva poate să se înscrie şi să-i înveţe şi pe alţii sau să fie el învăţat. Scopul este să adunăm oameni, să socializăm şi să facem ceva împreună", adaugă Alina Manea.

Ne puteți urmări și pe Google News