Timid, Europa se redeschide. Cu mari riscuri

Mai multe țări au început, de luni, o lentă și delicată operațiune de ieșire din izolare. Într-o Europă închisă de mai multe săptămâni, încă lovită de pandemie, dar nerăbdătoare să-și relanseze economia.

La ora actuală, continentul european plătește cel mai greu tribut virusului SARS-CoV-2, numărând aproape două treimi din cele 164.000 de decese înregistrate în întreaga lume.

Cifrele, desprinse parcă din statisticile celui de-al doilea Război Mondial, vorbesc de la sine. Italia numără 23.660 de morți, urmată de Spania (20.453), Franța (19.718) și Marea Britanie (16.060) potrivit unui ultim bilanț al pandemiei stabilit pe baza surselor oficiale.

Cu 135.000 de cazuri de infectare și aproximativ 4000 de decese, Germania, care a anunțat că epidemia este „sub control și gestionabilă” a început de luni redeschiderea unor activități de comerț cu alimente, librării, magazine auto, etc, măsuri ce vor fi aplicate diferit în cele 16 landuri. Însă multe altele rămân închise.

Pentru că situația este încă „fragilă”, a subliniat cancelarul Angela Merkel. Această primă etapă a unei strategii de ridicare treptată a măsurilor de izolare în Germania, locomotiva economică a Europei, este urmărită cu atenție de un întreg continent.

Miza este mare: relansarea progresivă a activităților, contracarerea tensiunilor în care trăiesc oamenii din cauza izolării, a se citi de fapt riscurilor unor explozii de nemulțumiri sociale, și în același timp prevenirea unei posibile reapariții a virusului. Dar și asigurarea viabilității sistemelor de sănătate suprasaturate în clipa de față.

Școlile și liceele germane se vor redeschide treptat ala 4 mai. Măsurile de distanțare socială în spațiul public rămân prelungite, iar purtarea măștii este „sfătuită puternic”.

Austria vecină a permis și ea redeschiderea prudentă a unor activități comerciale și a parcurilor publice, invitând populația să-și limiteze deplasările și să respecte pe deplin purtarea măștii și distanței dintre persoane.

Norvegia a început de luni să-și redeschidă creșele, primul pas dintr-o ridicare lentă și treptată a restricțiilor decretate la mijlocul lunii martie.

Totuși, unii părinți și-au exprimat temerile și - ca și în Danemarca, care a redeschis câteva școli - au lansat o campanie pe Facebook: „Copilul meu nu trebuie să fie un iepure de laborator pentru Covid-19”, în ciuda asigurărilor date de guvern.

Interdicția de a locui în reședințe secundare a fost de asemenea ridicată.

Franța, Spania și Italia, care înregistrează un număr în scădere de pacienți și decese, după săptămâni de creșteri, se pregătesc și ele pentru primele măsuri de ridicare a unor restricții.

„Va trebui să învățăm să trăim cu virusul”, a declarat premierul francez, Edouard Philippe, duminică seară.

Executivul francez, criticat pentru întârzierea generalizării testelor și a purtării măștii, lucrează la măsuri de ieșire treptată din izolare începând cu 11 mai, chiar dacă redeschiderea școlilor ridică multe întrebări.

În Italia, primele măsuri de relaxare a restricțiilor nu vor fi luate înainte de 3 mai, au spus autoritățile. Însă, încetul cu încetul, companiile se redeschid, chiar dacă este ceva parțial și cu multe precauții. „Ne-am întors!”, a lansat celebrul fasbricant de înghețată Giolitti pe contul său Instagram, anunțând o reluare a livrărilor, marți, scrie Boursorama.

În Spania, șeful centrului de alertă de sănătate, Fernando Simon, a anunțat că, pentru prima dată, începând cu 22 martie, numărul zilnic de decese a scăzut, cu 410 decese, sub plafonul de 500.

Morga improvizată într-un patinoar din Madrid se va închide miercuri, iar începând cu 27 aprilie, copiii, care sunt închiși în case încă din 14 martie, vor putea ieși afară.

În schimb, în Marea Britanie, izolarea instasurată la 23 martie a fost prelungită cu cel puțin trei săptămâni iar guvernul nu intenționează să schimbe planurile.

În Japonia, care are acum cel mai mare număr de cazuri în Asia, după China și India, medicii sună alarma, în timp ce numărul de cazuri înregistrate a depășit 10.000 în acest weekend, în ciuda instaurării stării de urgență.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pandemia este departe de a fi oprită la nivel global.

În Statele Unite, unde președinte Donald Trump favorizează reluarea rapidă a activității economice, împotriva mai multor guvernatori democrați, guvernatorul statului New York, epicentrul epidemiei din țară , a anunțat că pandemia a înregistrat pentru prima dată o curbă „descendentă”.

Dacă statul New York prezintă semne de îmbunătățire, bilanțul general al victimelor în Statelor Unite continuă să crească rapid. Cifra 40.000 de morți a fost depășită duminică, potrivit universității americane Johns Hopkins.

În Israel, guvernul a aprobat relaxarea anumitor restricții, începând de duminică, ca parte a unui plan „responsabil și progresiv” de ieșire din izolare.

În China, liceele din provincia chineză Hubei (centru), unde a început epidemia Covid-19, în orașul Wuhan, se vor redeschide la 6 mai.

În Australia, autoritățile au redeschis trei plaje publicului, unde înotătorii și surferii s-au grăbit din nou să se bucure de valuri.

După Paștele creștin și evreiesc, lumea musulmană se pregătește în acest an pentru un Ramadan sumbru, într-un Orient Mijlociu unde izolarea generală este decretată în Arabia Saudită, în Maroc, trecând prin Egipt, Liban sau Siria.

„Inimile noastre plâng”, a declarat muezinul Marii Moschei din Mecca, orașul sfânt al Islamului, acum pustiu.