TikTok este una dintre cele mai populare platforme online printre adolescenți și nu numai. Platforma permite, utilizatorilor, să posteze clipuri al căror conținut este interzis prin lege. Iar acest lucru poate duce la închisoare.
Anumite clipuri, distribuite pe platforma online dezvoltată în China comunistă, pot avea o influență negativă asupra utilizatorilor. Cei mai afectați de conținutul nociv, arată experții în securitate cibernetică, sunt minorii lăsați nesupravegheați.
TikTok monitorizată de autorități
Parte din clipurile postate pe platforma online pot fi în contradicție cu prevederile legale. Drept urmare, utilizatorii care le distribuie ar putea intra sub incidența legii penale, avertizează Gabriel Nae, șeful Serviciului Siguranță Școlară din cadrul Poliției Române.
El a vorbit despre situațiile de hărțuire în mediul online,de pe TikTok, cărora le pică victime copii sau adolescenți. O parte dintre aceste cazuri se tranformă, din farse, în agresiune și sunt sancționate de lege.
„De multe ori sunt simple fapte de cyber bullying, pentru că se șicanează între ei și postează tot felul de poze în care apar în diferite ipostaze sau chiar prelucrate. De multe ori se agresează. Avem agresiuni, iar altele care filmează distribuie pe grupurile lor și de aici suntem sesizați și noi să luăm la cunoștință”, spune comisarul șef Gabriel Nae.
Polițistul atrage atenția că mulţi copii au acces la conținutul nociv de pe TikTok. Aceștia își fac idoli din aşa-ziși influenceri şi intră în cursa provocărilor. Iar în toată această nebunie ajung în situații neplăcute. Au fost cazuri în care unii au murit urmând provocările din online. Ori au încălcat legea și au ajuns să răspundă penal.
Poliția, despre pericolul din online
Şeful Serviciului Siguranța Şcolară a precizat că poliţiştii monitorizează situația. Ei vorbesc periodic cu elevii despre pericolele care se ascund în platforme precum TikTok. De asemenea, aceștia au tot felul de planuri și proceduri la nivelul poliţiei, şcolilor şi ministerelor. Însă, în multe cazuri, copiii și adolescenții intră pe internet, pe astfel de rețele, fără supraveghere. Iar acest lucru îngreunează misiunea autorităților.
„E din ce în ce mai greu de controlat pentru că și rețelele sunt din ce în ce mai multe, iar copiii au primii cunoștință că apare o nouă rețea sau privind utilizarea lor. Constatăm că sunt mari probleme plecând de la o nesupraveghere a acestor copii atunci când accesează diferite site-uri sau diferite aplicații sau un anumit conținut”, a mai spus Gabriel Nae, pentru Antena 3.
Noua lege a Educaţiei interzice elevilor să folosească telefoane mobile sau gadgeturi în timpul orelor. Însă aceștia găsesc metode ca să ocolească restricțiile și interdicțiile. Iar provocarea supremă este să facă live, pe TikTok în timp ce profesorul predă la oră.
Monitorizarea TikTok dificilă în București
În Capitală sunt peste 700 de unităţi de învăţământ în care învață aproximativ 400 de mii de preşcolari şi elevi. Cei mai mulţi dintre aceștia nu au împlinit 14 ani, și nu răspund penal dacă încalcă legea pe platformele de tip TikTok. Despre aceștia, comisarul șef susține că ar trebui supravegheați mai bine. Ei au acces la conținut nepotrivit pentru vârsta lor.
„Vizualizează conținut... conținutul care ar trebui mult mai bine controlat. Și la fel și ca și accesul la aceste aplicații. Schimbările se văd în timp și ajungem în situația în câțiva ani de zile să devină ei autori de infracțiuni, să devină un copil cu probleme și să devină un viitor cetățean greu de gestionat de autoritățile statului”, a explicat Gabriel Nae.
Conținutul de pe TikTok și de pe rețelele de socializare în general poate fi nepotrivit sau ilegal și violent pentru a fi urmărit de minori. Experții atrag atenția că adulții car postează conținut ilegal vor fi sancționați. De cele mai multe ori este vorba despre amendă, dar se poate ajunge și la pedepse cu închisoarea.