Țigăneală și justiție. Viața la Curte
Editura Evenimentul si Capital

Țigăneală și justiție. Viața la Curte

Autor: | | 1 Comentarii | 3363 Vizualizari

Nu știa ce o speriase mai tare – percheziția în pragul dimineții, hoardele de mascați ce nu mai conteneau să scotocească, sau copila încă nenăscută ce părea extrem de tulburată și îi lovea burta din interior, de parcă era sătulă de atâta întuneric.

Sarcina ei nu a impresionat pe nimeni și, uite așa, s-a trezit dusă pe sus la DIICOT, fără ca cineva să-i explice de ce.

- Bună ziua, sunt Corina Dumitru, procuror. Luați loc, am înțeles că sunteți gravidă.

Daniela își simțea burta contractându-se și a îndrăznit să ceară un pahar cu apă.

- Ca s-o scurtăm, hai să vă spun de ce v-am chemat azi aici.

Cămătărie, constituire de grup organizat, înșelăciune, evaziune fiscală, procuroarea parcă voia să epuizeze codul penal.

- Și soțul meu?

- Aceleași fapte. La fel și fratele dumneavoastră. Chemați-vă un avocat, ca să nu ziceți după aia că n-aveți drepturi.

I s-a dat telefonul și a început să-și scotocească agenda. În prezența apărătorului ales a aflat că fusese denunțată de un prieten apropiat că ar fi săvârșit tot pomelnicul de infracțiuni de care vă ziceam mai sus.

- Imposibil! Andrei Stănescu este un foarte bun prieten.

- Mda, asta e problema dumneavoastră cu cine vă împrieteniți. Faceți o cerere și vă dau copia dosarului. Poate vă răzgândiți și dați declarație.

- Mă arestați?

- Nu. Niciun judecător nu mi-ar da mandat când sunteți gravidă. Plecați toți trei acasă.

Și acum s-o luăm pe scurtătură, că n-avem timp să pierdem vremea. Iată ce se întâmplase: Andrei Stănescu era țigan, dar asta n-are nicio legătură cu felul mârșav în care își trădase prietenii.

Fratele lui, Grigore Stănescu, fusese condamnat pentru o înșelăciune și obligat să plătească 50.000 de euro prejudiciu. Aflat în arest preventiv într-un alt dosar, ceruse ajutorul familiei. Maică-sa nici n-a vrut să audă să-i dea toți banii. Așa că s-a adunat tot neamul și au hotărât să scoată la vânzare casa pe care Grigore Stănescu și-o cumpărase după nuntă. Numai că nevasta omului – Rândunica Stănescu, nici n-a vrut să audă.

- M-a luat cu zestre. Eu nu vând casa, să ajung pe drumuri.

- Fă, Rândunico, ești proastă? Îți lași bărbatul la pușcărie pentru o casă? Lasă că iese și îți face alta, i-a retezat-o soacră-sa.

- Da de ce sunt proastă? Casa asta e cu banii de la tata și de la nuntă. Nu vând nimic.

Dacă au văzut că n-o scot la cap cu nebuna, Andrei Stănescu și cu maică-sa s-au hotărât să facă actele fără știrea Rândunicii. Prima persoană care le-a venit în minte a fost Daniela. Femeia avea o firmă de amanet și dispunea de bani lichizi. În plus, Andrei Stănescu era prieten cu soțul Danielei. Vorba aia, jucase la nunta lor! Ca să nu mai vorbim că mai toți țiganii își amanetau cocoșeii și salbele la amanetul Danielei, chiar dacă avea comisionul mare. Daniela îi păsuia mereu cu banii, iar ei o duceau de nas de la o lună la alta.

- Danielo, ce zici, nu vrei casa lu frate-miu?

- Du-te de-aci, că nu mă încurc eu cu casele voastre. Da frate-tu nu e la pușcărie?

- Tocmai de aia o vând. Că îi trebuie bani.

- Cât vrei pe ea?

- Un miliard jumate.

- Cât? Nu, mersi. Vino cu aur la amanet și-ți dau banii.

- Nu mai am Danielo, știi bine că n-am.

- Niciodată voi n-aveți. Zi-i lu tac-tu să-ți dea.

- Hai, mă, dă cât vrei tu.

- Stai să vorbesc cu fratele meu că zicea că vrea să se mute de la bloc. Poate îl conving s-o cumpere.

Peste câteva zile, Andrei Stănescu a fost sunat de fratele Danielei :

- Salut, Andrei. Am auzit că vinzi casa lui Grigore. Îți dau un miliard pe ea.

Zis și făcut. Andrei Stănescu l-a pus pe Grigore din pușcărie să-i dea o procură și a convins-o și pe Rândunica să fie de acord. El știe cum. În ziua în care s-au semnat actele, Rândunica l-a rugat pe noul cumpărător s-o mai lase în casă măcar o lună, până găsește altceva. N-a fost nicio problemă, doar erau prieteni, nu?

Restul de bani, de care Grigore avea nevoie ca să scape de înșelăciune, a fost plătit de toată familia. Fiecare a amanetat la firma Danielei ce l-a lăsat inima. Cu chiu cu vai au reușit să strângă toată suma. Și uite așa Grigore a scăpat, iar cei pe care îi înșelase n-au mai stat de capul lui. În scurtă vreme a venit acasă și a dat de gura nevesti-sii.

- Din cauza ta o să ajungem în stradă. Că trece luna și trebuie să plecăm din casă. Să facă bine mă-ta sau frate-tu să-mi dea un pat în care să dorm că altfel le dau foc.

Grigore n-avea liniște. Cum dracu îi vânduseră ăștia casa pe nimic? A trecut o lună, au trecut două, chiar trei, țiganii nu se mai dădeau duși din casă. Nici la telefon nu mai răspundeau, iar fratele Danielei nu mai știa ce să creadă. Într-o zi și-a luat inima în dinți și le-a bătut la poartă.

- Dacă mai pui piciorul aci, te tai, i-a strigat Grigore.

- E casa mea, trebuie să plecați.

- Te dau pe mâna poliției că ne-ai păcălit. Marș afară din casa mea!

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate