Ți se zbate ochiul? Cauzele spasmelor și când reprezintă ele un motiv de îngrijorare

Ți se zbate ochiul? Cauzele spasmelor și când reprezintă ele un motiv de îngrijorareSursa foto: wiktionary.org

Popular spunem că se zbate ochiul, însă în lumea medicală aceste spasme poartă denumirea de blefarospasm. Multora dintre noi ni s-a întâmplat să aveam astfel de episoade, însă ce sunt ele de fapt și din ce motive apar? Deși ele nu reprezintă un motiv de îngrijorare, există și cazuri în care trebuie să ne mergem la un control de specialitate.

Spasmele oculare reprezintă o mișcare involuntară, care afectează mușchii ambilor ochi. Astfel de episoade au loc în anumite momente ale vieții. În România, atunci când ți se zbate ochiul, ceva rău urmează să se întâmple sau cel puțin așa susțineau bătrânii noștri.

Aceste spasme oculare sunt, de fapt, cauze ale oboselii, stresului sau pot apărea și din cauza cafeinei. Ele nu sunt dureroase și nici nu prezintă motive de îngrijorare, atâta timp cât nu au o frecvență prea mare. De cele mai multe ori trec de la sine, fără a avea nevoie de tratament. Totuși există și situații în care spasmele oculare pot reprezenta o problemă destul de serioasă. În acest caz, frecvența lor este mai mare, nu mai poți ține ochii deschiși și îți afectează vederea.

Uneori, spasmele oculare pot fi un semn ale unor afecțiuni oculare:

- blefarita (inflamația pleoapelor); - uscarea ochilor; - sensibilitate la lumină.

Foarte rar, pot fi un semn al unei tulburări nervoase sau afecțiuni a creierului:

- Distonie - Parkinson - Sindromul Tourette.

Tipuri de spasme oculare:

- Minore - Blefarospasmul esential benign - Spasmul hemifacial

Spasmele oculare nu reprezintă o problemă de sănătate, ci mai degrabă ele apar în urma stilului nostru de viață. Oboseala, stresul, lipsa de somn, consumul de alcool, tutun sau cafeină sunt principalele cauze care duc la apariția acestor spasme. În majoritatea cazurilor ele nu sunt dureroase și nici nu prezintă motiv de îngrijorare.

Înainte ca ochiul să ți se zbată, încep să apară unele semne, cum ar fi iritarea ochilor și clipire excesiva care pot fi declanșate de oboseala, stres sau factori iritanți (vânt, poluare, lumină puternică). Ele se pot agrava și duc la vedere încețoșată, sensibilitate la lumină și chiar spasme faciale.

Spasmele se pot accentua, iar în unele cazuri ochii nu pot fi deschiși timp de câteva ore. Aceste spasme sunt rare și sunt denumite hemifaciale. Ele implică nu doar mușchii ochilor, ci și cei din jurul gurii sau chiar o parte a feței, explică MedLife.

Ar trebui să consultați medicul dacă:

- Spasmele persistă pentru mai mult de o săptămână. - Spasmele duc la închiderea completă a pleoapelor. - Spasmele implică alți mușchi faciali. - Ochiul este roșu, umflat și are secreții. -  Pleoapa superioară cade.

Ne puteți urmări și pe Google News