Ți-e cald? Mie mi-e frig! De ce preferințele colegilor în materie de temperatură la birou pot fi foarte diferite
- Dosofteea Lainici
- 7 decembrie 2024, 18:50
De ce preferințele colegilor în materie de temperatură la birou pot fi foarte diferite. Pe măsură ce vremea se încălzește, birourile apelează la aer condiționat pentru a menține o temperatură confortabilă. Există diverși factori care contribuie la preferințele temperaturii din birou.
Femeile tind să simtă frigul mai mult decât bărbații, 38% dintre respondenți fiind nemulțumiți de temperatura biroului lor. Temperatura optimă la birou pentru femei este adesea cu aproximativ 1°C mai mare decât pentru bărbați.
Temperatura ideală la birou
Temperatura poate afecta productivitatea, bărbații obținând rezultate mai slabe la sarcinile matematice și verbale în medii mai calde (peste 25°C), în timp ce femeile obțin rezultate mai slabe la aceste sarcini la temperaturi mai scăzute (sub 25°C). Cu toate acestea, nu s-a constatat nicio diferență între sexe în ceea ce privește sarcinile cognitive, cum ar fi testele de reflecție cognitivă.
Hormonii joacă un rol-cheie în preferințele de temperatură, testosteronul determinând o dezvoltare musculară mai mare în jurul umerilor, estrogenul favorizând distribuția diferită a grăsimilor la femei și o rată metabolică mai scăzută la femei.
Preferințele femilor se pot schimba
Preferințele femeilor se pot schimba de la o săptămână la alta din cauza ciclului menstrual, progesteronul determinând încălzirea temperaturii centrale a corpului cu aproximativ 0,3-0,6°C, ceea ce le face să perceapă temperatura exterioară ca fiind mai rece decât bărbații. Estrogenul ajută, de asemenea, la conservarea căldurii, redirecționând sângele de la piele către organe, ceea ce face mai dificilă senzația de căldură într-un mediu rece, atunci când mâinile și picioarele sunt foarte reci.
Mărimea și compoziția corpului au, de asemenea, o influență puternică asupra preferințelor de temperatură. Corpurile supraponderale sunt asociate cu o preferință mai mare pentru un mediu mai rece. Vârsta poate afecta, de asemenea, mecanismele de termoreglare, cum ar fi capacitatea corpului nostru de a transpira și de a observa schimbările de temperatură. Copiii sunt mai puțin predispuși să observe frigul decât adulții.
Și tipul de muncă contează
Tipul de muncă al unei persoane are, de asemenea, un impact asupra preferințelor de temperatură. Codul vestimentar de la birou are, de asemenea, un impact, costumele de afaceri grele sau ținutele formale fiind mai potrivite pentru mediile mai reci. Etnia poate juca, de asemenea, un rol, unele persoane crescute în medii răcoroase fiind mai obișnuite cu frigul.
Având în vedere rolul hormonilor, al stării de sănătate, al compoziției corporale, al experiențelor individuale și al vârstei, este posibil să nu existe niciodată o abordare unică în ceea ce privește setarea termostatului la birou. Personalul ar trebui să poarte discuții deschise despre preferințele de temperatură, iar managerii ar trebui să asculte nevoile fiecărui membru și să fie dispuși să schimbe termostatul atunci când este cazul.