Theodor Stolojan, împins să candideze la parlamentare

Theodor Stolojan, împins să candideze la parlamentare

Uns de PDL candidat la funcţia de prim-ministru, liderul democrat- liberal Theodor Stolojan este împins din partid să intre în competiţie şi pentru un colegiu uninominal.

Discuţiile, abandonate după ce Stolojan s-a declarat public dezinteresat de candidatura pentru Parlamentul României, au reapărut în PDL mai ales după lansarea festivă de vineri a premierului de campanie. Premierul de campanie nu s-a hotărât Argumentul avansat mai cu seamă din tabăra democrată este acela că potenţialul premier ar trebui validat şi în mod direct de către electorat, nu doar prin votul acordat partidului. În plus, liderii PDL iau în calcul că atât Mircea Geoană, cât şi Călin Popescu- Tăriceanu, celelalte două „locomotive“ electorale, vor trece prin testul uninominalului.

„Avem asemenea discuţii. Deocamdată, am rămas pe decizia pe care am luat-o anterior“, a confirmat Theodor Stolojan tatonările din partid. Potrivit prim-vicepreş edintelui PDL, în favoarea candidaturii sale, vehiculată pentru Bucureşti, a fost invocat faptul că, „pe 30 noiembrie, va conta fiecare colegiu, fiecare vot câştigat în plus“. „Va trebui să cântărim în ce măsură voturile pe care le-aş putea lua eu se pot pune în balanţă cu promovarea programului de guvernare peste tot în ţară“, a mai spus el, deocamdată nehotărât. Potenţialii miniştri, trimişi în colegii Dincolo de cazul lui Stolojan, în PDL se pune tot mai clar problema că cei care au pretenţii la ministere ar trebui să candideze. „Ar fi bine să candideze toţi cei care vizează indirect o funcţie după alegeri - de ministru, de secretar de stat, de şef de agenţie - dacă au şi notorietate. Nu e neapărat obligatoriu, dar cred eu că e mai bine şi pentru partid“, a explicat Radu Berceanu.

De părere că „e necesar ca viitorii miniştri să fi trecut testul electoratului în ultima perioadă“ este şi Elena Udrea. În privinţa lui Stolojan însă, secretarul executiv al PDL consideră suficientă validarea la europarlamentare. „Domnul Stolojan este deja parlamentar european şi, neavând propria campanie de dus într-un colegiu, poate să străbată ţara în lung şi-n lat şi să aducă un plus de voturi. Dar, sigur, orice decizie este posibilă“, spune Elena Udrea.

Ne puteți urmări și pe Google News

SIGURANŢĂ „Traian Băsescu va fi corect“ Theodor Stolojan mizează pe faptul că „respectul şi corectitudinea“ din relaţia sa cu preşedintele Traian Băsescu îi vor garanta funcţia de prim-ministru, dacă PDL va câştiga alegerile. Invitat duminică seara la Realitatea TV, Stolojan s-a declarat convins că va fi numit premier în condiţiile unui scor electoral bun.

„PDL va câştiga alegerile şi eu consider că preşedintele ţării se va comporta faţă de PDL şi faţă de mine cu corectitudinea şi cu respectul pe care îl cunosc de ani de zile“, a spus el. Potrivit lui Stolojan, subiectul nominalizării unui candidat de premier a apărut în discuţia recentă a liderilor PDL cu Băsescu, dar şeful statului a lăsat „libertate deplină partidului“. În privinţa unei viitoare coaliţii de guvernare fie alături de PNL, fie de PSD, Stolojan a susţinut că PDL „nu exclude nimic“.