The Washington Post: China își exportă cruda reprimare a activiștilor uiguri și în SUA

The Washington Post: China își exportă cruda reprimare a activiștilor uiguri și în SUA

Nemulțumindu-se cu suprimarea oricărei dizidențe în interiorul granițelor sale, regimul comunist al Chinei devine tot mai agresiv în eforturile lui de a reduce la tăcere vocile critice externe, inclusiv în SUA și în alte democrații occidentale.

Un exemplu deosebit de crud al acestei politici a ieșit la iveală săptămâna trecută, când o familie de uiguri stabilită în SUA a anunțat că o rudă apropiată din China a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, aparent drept represalii pentru activismul lor.

Gulshan Abbas, o doctoriță pensionată, a dispărut în septembrie 2018 din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, acolo unde China poartă o campanie de eradicare a culturii populației uigure, predominant musulmană. Peste 1 milion de uiguri au fost supuși reeducării în lagăre de concentrare, iar în ultima vreme mulți dintre ei au fost transferați la muncă silnică.

Sora dnei Abbas, Rushan Abbas, a înființat la Washington o organizație activistă, „Campanie pentru Uiguri”, pentru a face cunoscută această crimă extraordinară împotriva drepturilor omului. Dispariția surorii ei mai mari a survenit la numai câteva zile după ce ea participase la o dezbatere publică de la Hudson Institute, unde discutase condițiile din lagărele de concentrare.

Acum, Rushan Abbas și nepoata ei Ziba Murat au aflat că Gulshan Abbas a fost condamnată la 20 de ani de închisoare sub acuzația de terorism. Presupusa ei crimă o constituie asocierea cu organizația surorii sale, pe care Beijingul a declarat-o grupare teroristă.

Dna Murat, care este fiica lui Gulshan Abbas și trăiește în Virginia, a declarat la o conferință de presă că procesul și condamnarea mamei sale, în martie 2019, au avut loc în secret și familia a aflat despre ele abia recent de la o sursă informată. „Mama este cadru medical, genul de persoană apolitică, care și-a petrecut viața ajutând oameni”, a declarat dna Murat. Unicul scop al acuzațiilor „absurde” care i s-au adus, spune dna Murat, e pedepsirea și reducerea la tăcere a rudelor ei din SUA.

Încarcerarea uigurilor care au legături cu SUA nu este vreo tactică nouă a regimului lui Xi Jinping. Anul trecut jurista uigură Rayhan Asat din Washington a dezvăluit că fratele ei, Ekpar Asat, fusese condamnat la 15 ani de închisoare într-un proces secret. El era dispărut din 2016, la numai câteva zile după ce se întorsese în Xinjiang dintr-o vizită în SUA în cadrul unui program de schimburi culturale al Departamentului de Stat. Dl Asat era antreprenor în domeniul rețelelor sociale și fusese lăudat de presa chineză pentru promovarea înțelegerii între uiguri și chinezii han. Dar după participarea sa la programul american a fost arestat și inculpat pentru „incitare la ură etnică”.

Campania contra uigurilor reprezintă o provocare aparte pentru viitoarea administrație Joe Biden, care va trebui să găsească modalități de a impune Beijingului costuri pentru acest adevărat genocid cultural. O parte a răspunsului poate consta în descurajarea atacurilor împotriva uigurilor refugiați în SUA și a rudelor lor rămase în China. După cum s-a exprimat dna Murat, cazurile lor „trebuie invocate de guvernul american ca elemente esențiale ale oricărui dialog cu guvernul chinez”. (Rador)

https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/china-brings-its-cruel-crackdown-on-uighur-advocates-to-the-us/2021/01/04/3c30503e-4eb5-11eb-83e3-322644d82356_story.html

Ne puteți urmări și pe Google News