Evenimentul Zilei > Actualitate > THE TIMES: Pregătiţi-vă pentru o pandemie, avertizează şeful OMS
THE TIMES: Pregătiţi-vă pentru o pandemie, avertizează şeful OMS

THE TIMES: Pregătiţi-vă pentru o pandemie, avertizează şeful OMS

Numărul cazurilor de coronavirus raportate ieri în afara Chinei l-a depăşit pe cel al îmbolnăvirilor din interiorul acestei ţări, pentru prima dată, iar OMS spune că fiecare ţară trebuie să se pregătească de o pandemie.

Călători italieni sunt implicaţi în cazuri raportate în Algeria, Austria, Croaţia, România, Spania şi Elveţia. Experţii spun că persoanele infectate au plecat din „zona roşie” înainte de impunerea carantinei, luni.

Danemarca a confirmat primul caz al său, în urma întoarcerii unui bărbat infectat cu virusul dintr-o vacanţă la schi în Italia. „Bărbatul care s-a întors dintr-o vacanţă la schi cu soţia şi fiul lui în 24 februarie suferă de atunci de tuse şi febră”, a anunţat agenţia sănătăţii publice. „Bărbatul a fost depistat pozitiv dar rezultatele soţiei şi fiului său sunt negative”.

Magnus Heunicke, ministrul danez al sănătăţii, a spus: „Tratăm cu foarte mare seriozitate noua situaţie. Munca de controlare şi depistare a început”.

Norvegia, Pakistanul, Suedia şi Estonia au anunţat la rândul lor primele cazuri proprii, iar Brazilia a devenit prima ţară latino-americană cu o îmbolnăvire confirmată.

Arabia Saudită a interzis intrarea pentru pelerinii din toate ţările afectate. „Guvernul Regatului a decis să ia următoarele măsuri de precauţie: suspendarea temporară a intrării în regat în scopul (pelerinajului) umrah şi vizitele la moscheea Profetului”, anunţă Ministerul de Externe.

Emiratele Arabe Unite au raportat 13 cazuri de coronavirus, Kuweitul 43, Bahrainul 33, iar Omanul patru.

În Japonia, ultimii membri ai echipajului navei de croazieră lovite de virus, Princess Diamond, vor fi debarcaţi în zilele următoare şi vor fi plasaţi într-o nouă perioadă de carantină. „Astăzi, 240 de membri ai echipajului pleacă de pe navă şi această operaţiune de debarcare va continua încă vreo două zile”, a spus Ministerul Sănătăţii. Patru persoane de pe navă care au fost spitalizate din cauza coronavirusului au murit între timp, iar mulţi pasageri care au primit permisiunea debarcării după ce testele au arătat că nu erau contaminate, au fost depistate acum pozitiv. Japonia a confirmat cel puţin 186 de infectări în total.

În Germania, un bărbat de vreo patruzeci de ani era în stare critică într-un spital din Düsseldorf, după ce se pare că a luat virusul de la un prieten care se întorsese din China. Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii, a sugerat că oraşe întregi ar putea fi plasate în carantină.

Numărul cazurilor confirmate în Spania a crescut la zece, ieri. Doi pacienţi, inclusiv un britanic, au fost externaţi.

China a declarat că în cursul nopţii nu s-au mai înregistrat decese în afara provinciei Hubei, unde a apărut focarul. Este pentru prima dată din 4 februarie, când nu există decese din cauza coronavirus în afara provinciei Hubei. Dr Tedros a insistat că succesul Chinei „ar trebui să dea tuturor ţărilor speranţă, curaj şi încredere că virusul poate fi oprit”.

El a evidenţiat nouă ţări care nu au raportat niciun caz nou de peste două săptămâni, sugerând că propagarea virusului în acele locuri a fost oprită. Dar a adăugat că „toate ţările, indiferent dacă prezintă sau nu cazuri, trebuie să se pregătească pentru o potenţială pandemie”.

Într-o conferinţă de presă ieri seara, preşedintele Trump a insistat că „riscul pentru poporul american rămâne foarte scăzut”. El a spus că SUA au „cei mai mari specialişti din lume” şi l-a însărcinat pe vicepreşedintele său Mike Pence cu răspunsul guvernului la virus. SUA au până acum 60 de cazuri confirmate de coronavirus. „Eu cred că există posibilitatea ca (situaţia) să se înrăutăţească, posibilitatea de a deveni destul de substanţial mai gravă, dar nimic nu este inevitabil”, a spus dl Trump. El a adăugat că ia în calcul posibilitatea implementării unor restricţii de deplasare în Coreea de Sud şi Italia. „Italia este, ştiţi doar, o problemă mai adâncă, iar noi îi verificăm foarte drastic pe oamenii care vin de acolo şi la un moment dat am putea întrerupe asta”, a spus el.

Chris Smyth, Catherine Philip, Tom Kington, Oliver Moody, Didi Tang

Traducerea: Adriana Buzoianu – RADOR

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News