Reducerea risipei alimentare ar diminua emisiile de metan. Doar o țară a avut succes până acum

Reducerea risipei alimentare ar diminua emisiile de metan. Doar o țară a avut succes până acumReducerea rispei alimentare. Sursa foto: Wikipedia

Kay Masterson și-a dorit dintotdeauna ca restaurantul său din zona Boston să fie mai durabil. S-a asociat cu o fermă organică pentru a obține legume în apropiere și oferind recipiente reutilizabile pentru cumpărăturile la pachet ale clienților. Atunci când statul Massachusetts se gândea dacă să împiedice restaurantele să arunce deșeurile alimentare în gropile de gunoi, restaurantul ei a început să facă compost fără să aștepte o lege.

Imediat, au apărut provocări: 3.000 de dolari pe an pentru containere și ridicare. Iar clienții care obișnuiesc să arunce resturile de mâncare aveau nevoie de indicatoare pentru a duce alimentele neconsumate în locul potrivit. Operațiunea lui Masterson a rezolvat aceste probleme. Dar ea știe că nu toată lumea o va face.

„Ceea ce este greu este să știi că industria restaurantelor este o industrie atât de dificilă. Au fost câțiva ani atât de dificili. Costurile noastre cresc constant”, a spus Masterson. „Oamenii renunță”.

Reducerea risipei alimentare

Dificultatea de a reduce risipa alimentară a zădărnicit încercările mai multor state de a o interzice. Și numai unul, Massachusetts, a reușit, conform unui studiu publicat luna aceasta în revista Science. Conform studiului, Massachusetts a reușit acest lucru prin construirea uneia dintre cele mai extinse rețele de compostare din țară, prin inspecții mai dese, prin menținerea unor reguli simple și prin aplicarea unor amenzi mari întreprinderilor care nu se conformează.

Acest lucru este important. Asta deoarece, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, deșeurile alimentare contribuie la peste jumătate din emisiile de metan care încălzesc planeta și care provin de la depozitele de deșeuri.

Ioannis Stamatopoulos, profesor asociat la Universitatea Texas din Austin și unul dintre autorii studiului, a declarat că legile privind deșeurile organice din celelalte state cheie examinate, California, Connecticut, Rhode Island și Vermont, par să aibă un efect redus.

„Am fost surprins de cât de extreme au fost rezultatele”, a declarat Stamatopoulos.

Adunarea informațiilor

Pentru a obține o imagine a modului în care a funcționat interzicerea deșeurilor într-un stat, cercetătorii au colaborat cu agențiile de stat și au depus cereri de înregistrări publice pentru a aduna informații despre ceea ce a fost trimis la groapa de gunoi sau ars în anii dinaintea și după introducerea treptată a legislației. Apoi au folosit statistici pentru a prezice cantitatea de deșeuri care ar fi trebuit să fie generată și au comparat-o cu realitatea.

Ning Ai, profesor asociat de planificare și politică urbană la Universitatea Illinois din Chicago, care nu a fost implicată în studiu, a avut rezerve cu privire la posibilitatea de a face prea mult din concluziile acestuia din cauza datelor imperfecte. Ea a declarat că este de părere că interdicțiile privind deșeurile alimentare pot fi eficiente. Dar a spus că acestea nu ar trebui să fie singurul mod prin care statele încearcă să reducă risipa. De exemplu, statele pot redistribui alimentele a căror dată de expirare este depășită, dar care sunt încă bune de consumat. Sau pot redirecționa alimentele destinate depozitelor de deșeuri către animale.

O analiză cuprinzătoare

Weslynne Ashton, profesor de management al mediului și sustenabilitate la Institutul de Tehnologie din Illinois, care nu a fost implicat în studiu, a fost mai impresionat. L-a numit „o analiză foarte cuprinzătoare a unei probleme foarte complexe”.

„Cred că ceea ce demonstrează este că este bine să ai o politică. Dar dacă nu ai infrastructura, stimulentul și o modalitate de a impune respectarea, atunci nu faci nimic”, a spus Ashton.

Este un lucru pe care oficialii din domeniul gestionării deșeurilor de stat îl știu. Rhode Island, de exemplu, a instituit pentru prima dată interdicția privind deșeurile comerciale în 2016. Ulterior, interesele private au investit semnificativ într-un digestor anaerob. O instalație utilizată pentru a transforma deșeurile alimentare în biocombustibili, care ar putea prelua alimente deviate de la depozitele de deșeuri. Dar le-a fost mai greu să schimbe comportamentul oamenilor. Rhode Island lucrează acum la un plan actualizat de gestionare a deșeurilor solide. Care urmează să fie finalizat până în 2026.

„Cred că fără investiții în educație și punere în aplicare, nu se poate ajunge prea departe”, a declarat David McLaughlin, care lucrează la inițiative de sustenabilitate, inclusiv redirecționarea deșeurilor organice la Departamentul de gestionare a mediului din Rhode Island. „Cred că aceasta trebuie să fie o parte a proiectului. Și până acum nu a fost așa.”

Eforturile au eșuat

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că California este unul dintre statele ale căror eforturi de a reduce risipa alimentară au eșuat. California depinde de administrațiile locale pentru a atinge obiectivele de deviere a deșeurilor alimentare. În urmă cu aproximativ doi ani statul a început să evalueze jurisdicțiile. Dacă acestea nu se conformează, statul elaborează un plan pentru a le determina să facă acest lucru. Însă sancțiunile aplicate întreprinderilor rămân la latitudinea administrației locale. Iar amenzile pentru întreprinderile care nu se conformează ar putea intra în vigoare doar începând din ianuarie anul trecut.

California este, de asemenea, unul dintre singurele state care au adoptat o legislație care vizează deșeurile alimentare provenite atât de la persoane fizice, cât și de la surse comerciale. Aproximativ 60 % din deșeurile alimentare depozitate în gropile de gunoi provin din surse comerciale.Dar restul de 40 % provin din gospodării, au declarat cercetătorii, informează apnews.com

Ne puteți urmări și pe Google News