The New York Times: Întrebări și răspunsuri despre familia Biden și acordul din China
- Tudor Borcea
- 27 octombrie 2020, 03:30
Mesajele oferite de Bobulinski par să se refere la o întâlnire între el, fostul vicepreședinte și James Biden, care ar fi avut loc în mai 2017, în Beverly Hills, California. Mesajele nu relevă ce s-a discutat.
Bates nu a răspuns întrebărilor pe tema afirmațiilor lui Bobulinski, potrivit cărora el s-ar fi întâlnit cu fostul vicepreședinte. Dar Bates a spus că acordul cu chinezii nu a fost niciodată discutat de Biden cu membri ai familiei sale. „Nu a avut niciodată niciun fel de discuții pe tema asta”, a subliniat Bates.
Procentele „barosanului”
Dintr-un mesaj prin email, datat 13 mai 2017 și trimis de un alt participant la afacere, se discută despre faptul că unii dintre partenerii implicați ar putea periclita acordul și se întreabă dacă nu cumva „barosanul” ar trebui să primească un procent de 10%. Documentul nu precizează cine este persoana, punând doar întrebarea: „H. a reținut 10% pentru barosan?“
Bobulinski afirmă că textul se referă în mod clar la fostul vicepreședinte.
Bates spune că Biden „nu a deținut niciodată acțiuni în nicio astfel de afacere și că nici vreun membru al familiei sau vreo altă persoană nu a deținut acțiuni în numele său”.
Ce făceau Hunter și James Biden?
Documentele transmise de Bobulinski demonstrează că, în 2017, Hunter Biden și James Biden au fost implicați în niște negocieri pe tema unei firme mixte cu o companie energetică și financiară chineză, pe nume CEFC China Energy.
Documentele lui Bobulinski cuprind mesaje de email, contracte, planuri de afaceri și fotografii ale unor mesaje codificate între partenerii americani.
The New York Times nu a putut verifica independent autenticitatea tuturor documentelor, dar referirile din acest articol sunt în concordanță cu interviuri și relatări anterioare ale ziarului. Campania lui Biden nu a contestat faptul că Hunter și James Biden ar fi participat la negocierile pe tema acordului cu firma chineză.
Documentele demonstrează clar că Hunter Biden a considerat numele său de familie drept un atu, pomenind insistent „efigia familiei” drept un atu valoros în afacerea propusă.
Documentele relevă și faptul că țările cu care Hunter Biden, James Biden și asociații lor urmăreau să încheie afaceri coincideau cu cele în care Joe Biden fusese anterior în calitate de vicepreședinte.
Un plan de 42 de pagini include o secțiune în care se evidențiază rolul vicepreședintelui în facilitarea unui comerț mai intens cu Columbia, care este și ea ținta firmei mixte, precum și cu Luxemburg, Oman și România.
Potrivit unuia dintre documente, rolul lui Hunter Biden „a fost unul cheie în stabilirea relațiilor, transmițând președintelui bunele intenții“, prin președinte înțelegându-se Ye Jianming, șeful CEFC.