The New York Times: Iată de ce nu prea pot statele UE să se ajute în ce privește pandemia

The New York Times: Iată de ce nu prea pot statele UE să se ajute în ce privește pandemia

Dacă nu poți opri răspândirea coronavirusului, ai măcar datoria să asiguri tuturor celor care l-au contractat un tratament adecvat și să încerci să le salvezi viața. Acesta e principiul după care funcționează sistemele de sănătate din Uniunea Europeană. Mare problemă este că și bogatele țări din Occident au o mare problemă în ceea ce privește resursele necesare ]ngrijirii unui număr atât de mare de bolnavi. Iată ce scrie The New York Times depre un document de uz intern al Uniunii Europene:

“Statele din UE au nevoie de o cantitate de zece ori mai mare de echipamente de protecţie personală şi alte dispozitive medicale, de felul ventilatoarelor pentru terapie intensivă, pentru a combate coronavirusul, faţă de ceea ce pot asigura lanţurile obişnuite de aprovizionare, după cum arată un document intern al UE, prezentat miercuri.

Blocul celor 27 se zbate de mai multe săptămâni să achiziţioneze echipamente esenţiale, de felul măştilor, ventilatoarelor pentru pacienţi cu probleme respiratorii severe şi alte produse sanitare, de la începutul epidemiei de coronavirus pe continent. Dar în pofida eforturilor, "disponibilitatea şi livrarea de echipamente de protecţie personală şi alte dispozitive medicale, în special ventilatoare, în întreaga Europă, rămân preocupante", afirmă Comisia Europeană într-un document datat 25 martie.

"Estimările interne ale Comisiei arată că livrările 'tradiţionale' nu vor reuşi să acopere decât cca 10% din cerere", se afirmă într-o evaluare în premieră a materialelor esenţiale pentru combaterea virusului extrem de contagios.

Ne puteți urmări și pe Google News

Penuria de echipamente sanitare expune personalul medical la riscuri mai mari de contaminare, ceea ce îi periclitează pe pacienţii care ar putea fi infectaţi de medici şi asistente.

În Italia şi Spania, cele două ţări UE afectate masiv de epidemie, peste 5.000 de cadre medicale au fost infectate, conform cifrelor oficiale date publicităţii marţi. Astfel, numărul de îmbolnăviri din rândul personalului sanitar ajunge la aproape 9% din totalul cazurilor înregistrate în Italia, şi la peste 13% în Spania, cu precizarea că există o probabilitate mai mare ca medicii să fie testate comparative cu restul populaţiei.