The New York Times: Chinezii fac pe durii, dar evită să rupă relațiile diplomatice cu SUA.

The New York Times: Chinezii fac pe durii, dar evită să rupă relațiile diplomatice cu SUA.

După închiderea consulatului din Houston și după celelalte acțiuni, dure ale lui Donald Trump oficialii chinezi caută să riposteze, fără să pună în pericol ecomomia. Evită, de asemenea, să fie izolați la nivel mondial. scrie The New York Times.

Cu două săptămâni în urmă, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a cerut Statelor Unite să ‘se îndepărteze de prăpastie‘ și să găsească niște căi de colaborare. Dar după numai câteva zile, el i s-a plâns omologului său rus că Statele Unite “și-au pierdut mințile, renunțând la orice morală și credibilitate“.

Întrebarea care se pune acum este însă ce poate face China în această privință. Marele asalt al Administrației Trump împotriva Chinei le-a lăsat liderilor chinezi puține opțiuni care să nu ducă la ruperea completă a relațiilor. Dacă s-ar întâmpla așa ceva, Beijingul s-ar trezi și mai izolat, și tocmai când el se află în conflict și cu India, Marea Britanie, Canada, Australia și cu multe alte țări. Asta ar afecta totodată și economia chineză într-un moment când ritmul său s-a încetinit deja din cauza pandemiei de coronavirus și a declinului înregistrat la nivel mondial.

Ordinul de marți, vizând închiderea consulatului chinez din Houston, cu un preaviz de numai 72 de ore, a constituit doar cel mai recent demers al administrației (americane) care i-a înfuriat pe oficialii din China. În doar câteva săptămâni, Beijingul s-a confruntat cu o campanie tot mai susținută împotriva tehnologiei sale de tip 5G, cu sancțiuni împotriva oficialilor care administrează Hong Kong-ul și provincia Xinjiang, majoritar musulmană, iar acum există acuzații potrivit cărora China ar fi mobilizat militari sub acoperire care să subtilizeze informații secrete de ordin comercial, militar și chiar medical.

Ne puteți urmări și pe Google News

Joi, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a amenințat din nou că guvernul va riposta în urma închiderii consulatului. El a respins totodată acuzațiile administrației, calificându-le drept ‘zvonuri răutăcioase‘.

Vineri, Beijingul a ripostat din nou, anunțând Statele Unite că vor trebui să-şi închidă consulatul din Chengdu, cel mai vestic dintre cele cinci consulate americane din China Continentală.

Toată această furie sporește sentimentele antiamericane din China și face ca tot mai mulți naționaliști să ceară Chinei niște măsuri și mai dure, pe măsura celor americane, neexcluzând nici eventualitatea închiderii consulatului american din Hong Kong.

“Lăsați-i să asude “, scria Hu Xijin, un redactor de la Global Times, un ziar naționalist al Partidului Comunist, el referindu-se la diplomații americani de la ambasadă și din cele șase consulate. El a spus că misiunea din Hong Kong este, “evident“, un centru de informații dat fiind numărul personalului exagerat de mare. El s-a referit mai apoi la graba cu care s-a închis consulatul din Houston, unde oamenii puteau fi văzuți arzând documente în niște pubele de metal din curte. “Toate consulatele lor să aibă un plan de urgență, să-și strângă toate dosarele și să se pregătească să le ardă“.

În culise, înalții oficiali chinezi nu se arată prea interesați să agraveze și mai mult tensiunile, îngrijorați fiind de faptul că asta i-ar conveni președintelui Trump în campania vizând realegerea sa. Niște dispute clare cu China ar putea distrage atenția americanilor de la reacția proastă a președintelui față de pandemie și i-ar permite să se proclame drept un lider care își apără țara împotriva unei puteri străine.