Tezaur recuperat din epavele antice aflate la 5.000 de metri sub apă în Marea Chinei de Sud. Joi, oficialii au declarat că aproape 1.000 de comori, inclusiv monede de cupru și ceramică din dinastia Ming, au fost recuperate din două epave antice din Marea Chinei de Sud.
Tezaur recuperat din epavele antice
După ce cele două epave au fost descoperite la 5.000 de metri sub apă în apropierea versantului continental nord-vestic al Mării Chinei de Sud în 2022, Administrația Națională a Patrimoniului Cultural din China (NCHA) a început operațiunea de recuperare care a durat un an. Arheologii au excavat folosind submersibile cu echipaj „Deep Sea Warrior”, au declarat oficialii.
Oficialii au declarat că 890 de monede de cupru, porțelan și artefacte de ceramică au fost recuperate de oamenii de știință din prima epavă. Cele 38 de relicve din cea de-a doua epavă au inclus cherestea, cochilii de turban și coarne de cerb.
NCHA a publicat fotografii cu comorile recuperate și cu submersibilul care a recuperat artefactele de pe fundul oceanului cu ajutorul unei „gheare” robotice.
Epavele și comorile lor sunt valoroase din punct de vedere cultural și susțin pretențiile teritoriale ale Chinei. Politica chineză a „liniei de nouă liniuțe” revendică suveranitatea asupra celei mai mari părți a Mării Chinei de Sud și își valorifică prezența istorică în regiune.
Miza este mare
Beijingul contestă o hotărâre a unei instanțe internaționale care a declarat în 2016 că părți importante din revendicările Chinei din Marea Chinei de Sud sunt ilegale.
Miza este mare, deoarece China, Taiwan, Vietnam, Filipine, Brunei și Malaezia revendică teritorii maritime. Marea Chinei de Sud are rezerve masive de petrol și schimburi comerciale în valoare de mii de miliarde de dolari.
China de folosește de comorile naufragiate
De asemenea, China se folosește de comori naufragiate pentru a-și apăra pretențiile. „Descoperirea oferă dovezi că strămoșii chinezi s-au dezvoltat, au utilizat și au călătorit spre și dinspre Marea Chinei de Sud, cele două epave servind drept martori importanți ai schimburilor comerciale și culturale de-a lungul vechiului Drum Maritim al Mătăsii”, a declarat joi Guan Qiang, șeful adjunct al NCHA.
Dinastia chineză Ming, 1368-1644, a fost „o perioadă de restaurare și expansiune culturală”, potrivit Metropolitan Museum of Art. Muzeul a declarat că peisajele vaste și pictura florilor și a păsărilor „au fost favorizate în mod special ca imagini care să glorifice noua dinastie și să transmită bunăvoința, virtutea și măreția acesteia”.
Comoara naufragiată a fost găsită la câteva săptămâni după ce un submarin al Marinei americane din al Doilea Război Mondial a fost găsit la 3.000 de metri sub apă în Marea Chinei de Sud, în largul Filipinelor.