Tetris, jocul celebru a fost creat de un IT-ist sovietic. A cucerit Occidentul în anii '80

Tetris, jocul celebru a fost creat de un IT-ist sovietic. A cucerit Occidentul în anii '80

Cum s-a ”construit” dependența de gadget-uri a Vestului cu „Tetris”, un joc creat de un IT ist sovietic.

Tetris, jocul copilăriei. În toate poveștile de succes, există un început. Orice produs popular azi a avut un strămoș. Tiparul lui Guttenberg a creat cultura, presa europeană și mondială. Dar oare, dependența de jocuri sau de gadget-uri oare cum s-a creat? Ați zice că Vestul, mai cu tragere de inimă, bani, creiere luminate a deținut primatul în acest domeniu. Parțial este adevărat, dar surpriza este că Vestul a procedat cum face mereu. A apelat la Est.

De exemplu, electroniștii și IT-iștii americani creaseră o platformă simplă, o consolă NINTENDO. Cu butoane simple de start, stop, sus, jos, stânga dreapta. Lipsea numai jocul care să poată fi jucat pe ea. Cum spionajul american în URSS prindea cam tot ce se poate, dar nu tot era top secret, unele informații ajungeau și în mediul privat. Așa s-a aflat, lucru aparent banal că pe multe PC-uri din URSS, mai ales la Moscova, era un joc, numit TETRIS.Un joc care va deveni un drog virtual pentru mulți.

Tetris, creat de Aleksei Pajintov

Fusese creat de un IT-ist rus, sovietic, pe numele lui Aleksei Leonidovici Pajitnov. Acesta se născuse la 16 aprilie 1955, la Moscova într-o familie de intelectuali, mai exact de scriitori. Tatăl scria diverse articole de evaluare a tehnologiei, tehnicii, mama cronici de cinema.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, mișcându-se în cercul informației, având nativ o imaginație debordantă, micul Alioșa s-a gândit după ce a absovit facultatea de informatică la Moscova, să facă un joc. Jucase în copilărie un joc cu piese. Cinci cuburi de aceeași dimensiune erau lipite în diverse forme, iar ca să le bagi în cutia paralelipipedică trebuia să le pui ca într-un zid.

Atât de mult se lupta să reușească încât a început să calculeze probabilistic și să scrie, linie cu line, programul care să genereze jocul pe calculator și mișcările de poziționare. Aleksei Leonidovici Pajitnov a perfecționat jocul în 1985. Dezghețul inițiat de Gorbaciov, cooperarea cu SUA au făcut ca agenții comerciali să îl contacteze pe Patjinov. Jocul Tetris nu era licențiat în URSS, dar putea fi scandal internațional dacă americanii l-ar fi trimis în circulație de masă.

Așa se face că Pajitnov a fost de acord, jocul  Tetris a ajuns în SUA în 1986. Ulterior din 1991, Patjinov însuși a ajuns în SUA unde a fost cooptat în lumea pe care o crease fără să vrea, încercând să transpună electronic un joc din copilăria sa într-un bloc sovietic cu multe jucării din lemn, plastic și textile. Un film dedicat lui a apărut în 2023, potrivit IMDB.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro