Testele rapide recunoscute la nivelul UE. O soluție pentru a putea călători în spațiul comunitar

În ajunul unui nou summit european organizat prin videoconferință și dedicat coordonării luptei împotriva pandemiei, statele Uniunii Europene au convenit pentru o recunoaştere reciprocă a testelor antigenice.

Testele rapide ar putea fi recunoscute la nivelul UE.  O procedură scrisă a fost lansată pentru confirmarea acestui acord înainte de începerea summitului, joi.

Testul antigen nu necesită analize de laborator. Rezultatul acestuia poate fi cunoscut pe loc în numai 10-30 de minute, dar acesta este mai puțin sigur decât testul PCR.

Scopul este limitarea propagării virusului

Comisia Europeană pledează din noiembrie trecut pentru utilizarea testelor antigenice rapide, pe lângă testele PCR. Scopul este pentru a limita propagarea virusului, a detecta infectările cu SARS-CoV-2 şi a restrânge măsurile de izolare sau carantină.

Teste rapide sunt considerate drept o soluţie pentru călătorii care se întorc dintr-o ţară non-europeană.

În special Franța a solicitat această recunoaștere reciprocă a testelor antigenice. „Între Franţa şi Irlanda, testele PCR funcţionează, pentru că nu diferă, dar nu este şi cazul testelor antigenice, deoarece Irlanda nu le recunoaşte încă', declarase duminică secretarul de stat francez Clement Beaune.

Comisia recomandă utilizarea testului antigen „în situaţii specifice”, pentru a identifica prompt contaminarea într-un nou focar al epidemiei sau pentru a monitoriza „persoanele cu risc ridicat”, cum ar fi personalul medical sau cel din căminele de bătrâni, informează Agerpres.

Avantajele testului rapid

Testul rapid se face pentru a depista persoanele care sunt pozitive la virusul SARS-CoV2. Principalul avantaj este că se face mai repede decât un PCR, și este şi mai ieftin. Are însă şi dezavantaje. Din punct de vedere al sensibilităţii specificităţii este bună, 95 la sută, şi o sensibilitate, de asemenea de peste 95 la sută, dacă încărcătura virală este mare, spun specialiștii.

Este o modalitate bună de a tria rapid pacienţii și s-a folosit preponderent în unităţile de urgenţă. Tocmai pentru direcţionarea pacienţilor într-un compartiment sau altul, COVID sau non-COVID.

Acesta a fost deja folosit de țări care au făcut testări în masă: Slovacia, Ungaria, Austria sau Croația. Testul rapid pune mai bine lucrurile în mișcare și dinamizează întreg procesul îngreunat de resticțiile pandemiei.