Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a suspendat temporar testele clinice ale hidroclorochininei produs.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut acest anunț, precizând că suspendarea a fost decisă sâmbătă.
OMS a lansat acum doua luni studii clinice în special cu hidroxiclorochina, numite „Solidaritate", cu scopul de a găsi un tratament eficient contra Covid-19.
În prezent, „mai mult de 400 de spitale din 35 de țări recrutează activ pacienți și aproape 3.500 de pacienți au fost recrutați în 17 țări", a explicat directorul OMS.
Potrivit studiului apărut în The Lancet, nici clorochina, nici derivatul hidroclorochina nu sunt eficiente contra Covid-19 la bolnavii internați, și aceste molecule cresc chiar riscul de deces și aritmie cardiacă.
Studiul a analizat date de la aproape 96.000 de pacienti infectați cu virusul SARS-CoV-2 internați în 671 de spitale între 20 decembrie 2019 si 14 aprilie 2020, externați sau decedați ulterior.
În jur de 15.000 dintre ei au primit una dintre cele patru combinații (doar clorochina sau asociata cu antibiotic, doar hidroxiclorochina sau asociata cu acelasi antibiotic), apoi aceste patru grupe au fost comparate cu 81.000 de bolnavi din grupul de control care nu a primit acest tratament.
„Este vorba despre o masură temporara", a precizat Dr. Soumya Swaminathan care se ocupă de departamentul Științific al OMS.
Hidroxiclorochina este un derivat al clorochinei, prescrisa de mai multe decenii contra malariei. Mai este prescrisă contra lupusului sau poliartritei reumatoide.
De asemenea, fabrica Antibiotice Iași produce deja medicamentul Plaquenil, folosit în America, dar și în țări europene, pentru tratarea bolii produse de coronavirus, COVID-19.
Antibiotice Iași, care este o unitate a Ministerului Sănătății a deschis deja două linii pentru fabricarea acestui medicament. Despre acest lucru puteți citi pe larg în articolul apărut în evz.ro
Hidroxiclorochina cunoaște de la sfârșitul lui februarie o notorietate inedită de când profesorul francez Didier Raoult a făcut publice mai multe studii care, potrivit acestuia, arată o eficiență a hidroxiclorochinei asociata unui antibiotic, azitromicina.
Popularizarea hidroxiclorochinei din prezent se datorează și președintelui american Donald Trump care a susținut că el a luat acest medicament zilnic preventiv.
În Brazilia, președintele Jair Bolsonaro este convins de efectele sale, Ministerul Sănătății recomandând folosirea medicamentului de către toți pacienții cu simptome ușoare.
Luni, directorul OMS a amintit că hidroxiclorochina și clorochina „sunt recunoscute în general ca sigure pentru pacienții cu boli auto-imune sau cu malarie".
Donald Trump recunoaște că ia acest medicament de o săptămână și jumătate, potrivit ziare.com