Evenimentul Zilei > Actualitate > Testare gratuită pentru cancerul de piele, în București
Testare gratuită pentru cancerul de piele, în București

Testare gratuită pentru cancerul de piele, în București

Bucureștenii își pot testa gratuit alunițele, până pe 27 iunie, în Parcul Tineretului (intrarea dinspre Liceul Șincai) între orele 10.00 și 19.00.

Testările au loc într-o unitate mobilă de dermatoscopie, o mini-clinică de dermatologie dotată cu un dermatoscop de ultimă generație, care va rămâne în parc pe toată durata săptămânii de testare.

Dacă este surprins în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în proporție de 98%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia – o investigația non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde. Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigația permite examinarea alunițelor cu o mărire a imaginii acestora de 70 de ori – până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sange și permițând astfel diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate.

Unitatea Mobilă de Dermatoascopie disponibilă în Parcul Tineretului este echipată cu un dermatoscop digital de ultimă generație – una dintre cele mai avansate tehnologii de investigare a pielii. Aparatul permite atât examinarea periodică a alunițelor, cât și documentarea și analizarea a zeci de alte afecțiuni ale pielii. Înmagazinarea digitală a imaginilor permite verificarea periodică a alunițelor, cu observarea evoluției în timp.

„Screening-ul pentru cancer de piele începe acasă, prin propria examinare a pielii. Atunci când analizăm o aluniță, este necesar să fim atenți dacă apar următoarele aspecte: asimetria, bordura neregulată, culoarea neomogenă, diametrul peste 6 mm și dacă leziunea evoluează (își modifică aspectul) de la o lună la alta. După autoexaminare, screeningul continuă în cabinetul medicului de familie sau la dermatolog. Nu trebuie uitată nici componenta de prevenție: putem ține sub control expunerea la radiațiile solare prin alegerea unor haine potrivite, din material cu țesătură deasă, prin folosirea cremelor de fotoprotecție solară cu indice SPF de cel puțin 15 și prin folosirea unor accesorii precum ochelarii de soare cu protecție UV, a pălăriilor cu boruri largi”, a declarat Prof. Dr. George Sorin Țiplica, medic primar dermatolog.

Pielea deschisă la culoare și istoricul de arsuri solare, factori de risc

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer, care își are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acțiunea razelor ultravioletelor, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat și invadează în mod agresiv țesuturile din jur. În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri.

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare. În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:

Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare.

Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate.

Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani.

Obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Românii nu se controlează

Campania de screening are loc în contextul în care comportamentul românilor față de expunerea la soare este îngrijorător: deși peste 50% dintre aceștia sunt conștienți de faptul că alunițele pot reprezenta un pericol pentru sănătate, 9 din 10 români au declarat că nu au fost la un control dermatologic, în ultimul an, potrivit unui studiu efectuat la comanda Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în anul 2015. Un procent semnificativ de tineri între 18 și 30 de ani participanți la studiu au declarat că nu obișnuiesc să își verifice alunițele de pe corp, iar un procent la fel de ridicat – 73% – fiind înregistrat și la categoria de vârstă de peste 30 de ani.