Tesla dă în judecată un fost angajat despre care susține că a copiat ilegal secretele companiei despre proiectul de inteligență artificială pe dispozitivele sale personale.
Angajat dat în judecată
Gigantul de vehicule electrice a susținut că Alexander Yatskov, un fost inginer termic angajat pentru a lucra special la Proiectul Dojo, a renunțat la un laptop „fachin” pentru a-și ascunde acțiunile după ce a fost confruntat. Proiectul Dojo a fost început de Elon Musk din 2019 și se concentrează pe dezvoltarea unui supercomputer, alimentat cu date de la utilizatorii Tesla, care își propune să ajute Tesla să rezolve probleme complexe de inginerie, cum ar fi conducerea autonomă.
Musk a dezvăluit chipul Tesla DJ1 - o componentă folosită pentru a-și construi sistemele de supercomputer - la Ziua IA a companiei, precum și o lucrare albă care prezintă standardele în 2021. Tesla a susținut că Yatskov, care a fost angajat în ianuarie pentru a ajuta la proiectarea sistemelor de răcire ale supercomputerului, a încălcat un acord de nedezvăluire prin păstrarea informațiilor confidențiale.
Într-o plângere depusă vineri la Tribunalul Districtual al SUA, Tesla a spus că Yatskov a mințit cu privire la istoricul său de muncă și expertiza în CV-ul său și că „nu a putut în mod repetat” să-și îndeplinească sarcinile pentru care a fost angajat. Plângerea spunea că Yatskov „a recunoscut” că a păstrat informații despre Dojo pe dispozitivele sale personale, dar a încercat să facă ca laptopul să pară că a accesat doar informații „inofensive”.
Secretele companiei Tesla
Inginerul termic, care a renunțat în mai, „crea documente Tesla” care conțineau informații sensibile despre Project Dojo și le împărtășea pe adresa sa personală de e-mail, susține procesul. Se spune că echipa Dojo a petrecut „mii de ore de muncă” pentru a dezvolta secrete comerciale Tesla, iar acestea nu sunt publice și nu sunt niciodată împărtășite în afara companiei, potrivit Business Insider.
Tesla a spus în dosar că secretele sale sunt extrem de valoroase pentru ea și ar putea fi pentru concurenții săi. „Accesul la Tesla Trade Secrets le-ar permite inginerilor de la alte companii să facă inginerie inversă a Tesla’s Trade Secrets pentru a crea sisteme termice similare pentru supercomputer într-o fracțiune de timp și cu o fracțiune din cheltuielile necesare Tesla pentru a-l construi”, a spus compania în plângerea acestuia. Yatskov a spus într-un apel telefonic că nu era la curent cu procesul și a refuzat să comenteze. Tesla și Yatskov nu au răspuns imediat la cererea de comentarii a Insider.