Aparițiile urșilor în localități precum și atacurile asupra oamenilor au devenit, în ultimii ani, un fapt banal, mai ales în zonele montane sau submontane ale României.
Cinci apeluri care anunţau prezenţa unor urşi în localităţile Băile Tuşnad şi Mihăileni au fost primite, la sfârşitul săptămânii, la numărul de urgenţă 112, iar de la începutul anului au fost înregistrate 156 de astfel de sesizări, a anunţat, luni, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita.
În weekendul care a trecut, potrivit sursei citate, în două cazuri urşii nu au fost găsiţi de echipajele de jandarmerie trimise în localitatea Băile Tuşnad, în timp ce în alte două cazuri, semnalate sâmbătă şi duminică în satul Mihăileni, comuna Şimoneşti, acestea s-au confirmat, iar jandarmii au intervenit pentru alungarea animalelor.
Brașov. Urșii ieșiți din păduri vor fi anihilați de jandarmi
Turiști atacați de un urs. Elicopterul SMURD a preluat o persoană rănită grav
De asemenea, tot în weekend a fost găsit şi un urs mort, în apropierea minelor Lueta.
La faţa locului a fost trimis un echipaj de jandarmerie pentru a asigura zona şi pentru a permite echipajelor specializate să intervină.
Reprezentanţii IJJ Harghita au precizat că, de la începutul anului şi până în prezent, au fost înregistrate, la nivelul dispeceratului instituţiei, un număr de 156 de apeluri prin care au fost semnalat prezenţe ale urşilor, cele mai multe fiind înregistrate în luna iunie, respectiv 73 de apeluri. De la începutul lunii şi până în prezent s-au primit 12 apeluri.
Ca zonă de răspândire a acestora, cele mai multe au fost în apropierea localităţilor Băile Tuşnad şi Voşlăbeni, dar s-au înregistrat solicitări şi în zona localităţilor Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Izvoru Mureşului, Păuleni-Ciuc, Suseni, Sânmartin, Poloniţa, Sub Cetate, Dealu, Şimoneşti, Lueta, dar şi la Lacul Sfânta Ana.
Trei reguli care te țin în viață. Ministrul Mediului a spus foarte clar: „Este un animal”
Turişti surprinşi de urs pe traseu! Atenţie, urmează scene dramatice. Foto-video
Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.