"Teroristii fiscali" isi apara aberatia

"Teroristii fiscali" isi apara aberatia

In loc sa caute solutii, oficialii incearca sa-si gaseasca scuze pentru majorarea amenzilor fara a-i informa pe contribuabili.

Solutia este anularea ordonantei.

Singura masura pentru amanarea termenului de aplicare a amenzii este anularea ordonantei prin care au fost marite sanctiunile pentru cei care nu respecta termenele din legislatia fiscala.

Acest lucru se poate realiza fie prin adoptarea de catre guvern a unei noi ordonante care sa anuleze Ordonanta nr. 47/2007, fie prin respingerea ei in parlament, in urma dezbaterilor.

In acest moment insa, fiind intrata in vigoare, termenul de aplicare a ordonantei nu poate fi amanat, spun reprezentantii ANAF. Astfel, nu se poate obtine timp pentru informarea populatiei si a firmelor. Pana in prezent, ordonanta adoptata de executiv in sedinta din 28 august nu a intrat inca in dezbatere in parlament.

Enervati de lipsa de comunicare

Incepand cu 1 octombrie, data intrarii in vigoare a ultimelor modificari si completari ale Codului de Procedura Fiscala, amenzile pentru toate incalcarile fiscale s-au marit de la trei pana la de 20 de ori. Nimeni nu contesta aceasta majorare, caci, in definitiv, contribuabilul corect nu are de ce sa-si faca griji, sanctiunile fiindu-le aplicate doar celor care nu respecta legea.

Insa faptul ca aceste cresteri ale amenzilor nu au fost aduse la cunostinta populatiei si a firmelor printr-o ampla campanie de comunicare initiata de institutiile responsabile atrage nemultumirea cetatenilor. Impactul social major asupra tuturor contribuabililor pe care il implica aceasta masura ar fi necesitat o informare riguroasa prin cat mai multe canale de comunicare.

Cine se scuza se acuza Nici Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), si nici Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) - institutia aflata in subordinea MEF care „a nascut” ordonanta prin care s-au marit substantial amenzile - nu incearca sa gaseasca o solutie.

Preocuparea oficialilor este sa caute justificari. Intr-un comunicat de presa, ANAF spune ca proiectul de modificare si completare a Codului de Procedura Fiscala a fost postat pe portalul institutiei la sectiunea Legislatie/Transparenta decizionala.

Reprezentantii ANAF sustin ca ei si-au facut datoria de informare, iar cetatenii ar fi trebuit sa afle despre noile amenzi fie de pe site, fie din Monitorul Oficial.

De altfel, chiar daca ar fi avut acces la propunerile de modificare a Codului, pentru a le intelege cetatenii ar fi avut nevoie si de textul Codului de Procedura Fiscala pentru a corela informatiile din ordonanta cu textul legii. Iar faptul ca proiectul s-a discutat in Comisia de Dialog Social nu-i scuza ca nu au comunicat in mod expres majorarea amenzilor.

OPTIUNI

Solutia amanarii, imposibila Luati prin surprindere de noile norme, contribuabilii n-au nicio speranta, deocamdata, de amanare a termenului de aplicare a ordonantei prin care sunt majorate amenzile.

O eventuala solutie a prorogarii documentului nu este posibila: „Dupa intrarea in vigoare, termenul de aplicare a ordonantei nu poate suporta nicio amanare”, ne-a declarat Andrei Stefan, seful Serviciului de comunicare al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Termenele de aplicare ale ordonantelor pot fi decalate doar pana in momentul intrarii in vigoare, inainte sa produca efecte.

Toate amanarile termenelor de aplicare operate pana in prezent au vizat acte care nu intrasera inca in vigoare. De exemplu, la sfarsitul lunii aprilie 2005, guvernul a amanat, prin ordonanta de urgenta, data de intrare in vigoare a noilor impozite pentru castigurile din operatiunile pe piata de capital, tranzactii imobiliare, vanzare/cumparare de valuta si dobanzi, de la 1 mai la 1 iunie 2005. Iar in septembrie 2006, cu doua zile inainte de intrarea in vigoare, Codul Rutier (Legea 49/2006) a fost amanat pentru 1 decembrie 2006.

ACTE NECESARE Termen: 15 zile

Persoanele fizice autorizate, cele care au contracte de drepturi de autor, ca si cele care obtin venituri din activitati independente trebuie sa-si inregistreze la Administratia Financiara de care apartin (conform adresei din buletin), in termen de 15 zile lucratoare, documentele care dovedesc faptul ca urmeaza sa realizeze venituri dintr-o activitate.

Acestia trebuie sa depuna la Administratia Financiara Declaratia 221 completata in doua exemplare, unde vor mentiona o estimare a veniturilor pe care le vor obtine, Formularul 020, copie dupa buletinul de identitate si o copie a contractului.

Contribuabilii cu venituri din drepturi de autor vor inregistra o singura data contractul, fara a anunta eventualele modificari ale acestuia prin acte aditionale.

Notarii trebuie sa inregistreze decizia Curtii de Apel prin care au dreptul sa practice, avocatii - decizia Baroului, arhitectii - a Ordinului Arhitectilor, iar medicii - pe cea a Colegiului Medicilor. Acestia, ca si alte persoane fizice autorizate, vor aduce si o copie dupa dovada ca au un spatiu unde isi desfasoara activitatea.

Firmele mici, victime sigure

O paine de mancat pentru consultantii fiscali Recentele modificari ale Codului de Procedura Fiscala vor scumpi foarte mult costurile de functionare ale intreprinderilor mici si mijlocii. Acestea vor fi cel mai afectate de prevederea conform careia „declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal”.

Aceasta masura se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2008 tuturor companiilor din Romania, cu exceptia celor care isi auditeaza rezultatele financiare. Acestea sunt, de regula, companiile mari, multinationalele, precum si cele listate pe piata de capital. Persoanele fizice autorizate nu intra nici ele sub incidenta acestei modificari.

Astfel, de la inceputul anului viitor, pe langa contabilul pe care il platesc, IMM-urile vor trebui sa scoata bani si pentru consultantul fiscal care trebuie sa-si puna semnatura si stampila pe rezultatele financiare anuale.

Iar o buna parte din microintreprinderi s-ar putea sa nu poata suporta aceste costuri suplimentare. In prezent, contabilul este cel care face bilantul firmei si il depune la Ministerul Finantelor Publice.

Lege pentru o institutie

Camera Consultantilor Fiscali este o institutie proaspat infiintata. Iar aceasta prevedere a Codului de Procedura Fiscala pare introdusa special pentru a „da de lucru” reprezentantilor Camerei, ne-au spus surse din piata. Potrivit acestora, consultantii vor practica tarife diferite in functie de complexitatea operatiunilor desfasurate de companie.

Noile prevederi legislative au insa si parti bune. Una dintre ele, menita sa reduca birocratia, este plata de catre firme a taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat intr-un cont unic, folosind doua ordine de plata.

De aceasta facilitate beneficiaza, intr-o prima faza, adica incepand cu taxele pentru luna septembrie, doar companiile care nu au datorii catre bugetul statului si care platesc in intregime toate sumele datorate.

Restul firmelor vor vira taxele si impozitele intr-un singur cont de la 1 ianuarie 2008. Pana in prezent, companiile trebuiau sa completeze intre 11 si 50 de ordine de plata pe luna, cate unul pentru fiecare impozit, taxa sau contributie la bugetul asigurarilor sociale de stat.

O alta prevedere care limiteaza eventualele abuzuri este limitarea la 150a din valoarea creantelor fiscale, in cazul executarii silite a unei firme.

Statul are cerinte „caraghioase”

Cu toate ca cere de la populatie un comportament fiscal corect, introducand prin noile modificari ale Codului de Procedura Fiscala amenzi marite, „statul face foarte putin pentru a facilita plata obligatiilor fiscale”, crede Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

O informatizare insuficienta si cozile mari care se formeaza la Administratiile Financiare incurajeaza coruptia, iar lipsa de transparenta si de informare a populatiei „este un comportament abuziv al guvernantilor”, spune acesta.

Mai mult, „e caraghios sa le impui persoanelor fizice sa fie abonate la internet ca sa urmareasca site-ul ANAF”, considera analistul economic Ilie Serbanescu.

O solutie in aceasta situatie este, potrivit analistului, sa se gaseasca o posibilitate ca Ordonanta de modificare a Codului de Procedura Fiscala sa nu se aplice.

Aceasta rezolvare ar putea fi emiterea unei noi ordonante de anulare a Ordonantei 47/2007, prin care termenul de aplicare a modificarilor sa se decaleze pana la 1 ianuarie 2008.

Iar in cele trei luni pana la aplicare, autoritatile ar avea suficient timp sa asigure „o popularizare corespunzatoare”. Gestul Ministerului Finantelor nu-l surprinde pe analist, care conchide: „Guvernul actual este campion la netransparenta”.

Cititorii dau verdictul

Ministerul Finantelor, templul incompetentei

„Motcicleneee, mare va e disperarea! Veti pune taxe si pe aerul de respirat...” (Torontetzu)

„Amenda pentru nedepunerea la timp a declaratiilor de venit a firmelor (nu vorbesc de cei ce inchiriaza apartamente) este nedrept de mare. 120-140 milioane? Pentru ce? Ca intarzie contabilul 3 zile cu declaratiile la Fisc? Deja se platesc penalitati mari pentru fiecare zi de intarziere, asa ca rostul acestei amenzi nu e decat acela de a mai fura inca o data din venitul (profitul firmelor).” (Radu)

„Corecte aceste amenzi! Sa declare fiecare sursele de venit; multi castiga serios din spatii inchiriate si din multe alte activitati, fara a plati taxa. Dar se vaicaresc de pensie mica si ca „mor de foameeee”! Sa fim seriosi! Vor pensii mari??? Daaa? Sa-si declare toate veniturile si inca la timp! Nu vor, sa fie amendati cat mai mult!” (Ilie)

„Adica mai multe spagi. De fapt, asta este rezultatul. Vrei sa nu platesti amenda? Dai spagi. Vrei sa nu fii controlat la sange? Sponsorizezi partidul de la guvernare... si tot asa...” (imparaturosu)

„Se spune in preambulul articolului ca guvernul sanctioneaza dur o populatie pe care n-a informat-o, asa este, dar trebuie mentionat ca nu a informat-o nu numai din lipsa crasa de bun-simt, ci, mai ales, din incompetenta uluitoare a celor care de 17 ani elaboreaza sau modifica legi si norme de aplicare a lor...” (Un terorizat de ani de zile)

„Ca o curiozitate, mergi in oricare zi la orice ora dupa cafeaua de dimineata, ca in timpul ei nu te lasa gardianul, in orice cladire a Ministerului de Finante si timp de 30 de minute priveste in jur. Vei vedea ca e templul incompetentei, al nesimtirii si relei-vointe, al indolentei si prostiei, o ingramadire a catorva sute de oameni care simt 100a ca fac parte din casta celor care iau.” (zebb33)

„Numai asa lucreaza acest Tampiceanu. Manechinii repetenti nu au habar de economie. Stiu un singur lucru: ne trebuie bani multi in vistierie, bagam biruri cat mai multe, preturi cat mai mari, iar taxele existente le marim de zeci de ori.” (Aleks)

„3 recomandari facute de Marx si Lenin pentru a distruge capitalul si a impiedica acumularea de capital: 1. Inflatie, 2. Taxa pe mostenire, 3. Taxe mari si progresive. Asta face si asa-zisul guvern de dreapta marxist-leninist.” (@)

Cititi si: Terorism fiscal

GRIGORE CARTIANU: Lupta necrutatoare a guvernului cu propiul popor!

Ne puteți urmări și pe Google News