Militanții trebuiau să lovească un poartavion american ancorat într-un port pakistanez, dar au urcat la bordul unei nave militare pakistaneze. Trei islamiști au fost uciși iar șapte au fost capturați de militarii pakistanezi, în număr mare la bordul navei.

„A fost un eșec total. Nu au provocat niciun fel de daune materiale (…) Erau bine echipați și au venit cu intenția de a prelua controlul asupra navei, dar au fost învinși încă de la începutul confruntării” a declarat o sursă din autoritățile pakistaneze pentru ziarul britanic Daily Telegraph. Unul din militanții uciși fusese angajat al marinei militare pakistaneze.

Atacul vine după ce, la începutul acestei luni, autorităţile indiene au ordonat reprezentanţilor mai multor provincii ale sale să fie în alertă sporită după ce liderul Al-Qaida, Ayman Al-Zawahri, a anunţat înfiinţarea unei ramuri locale a organizaţiei sale în India şi în vecinătatea ei, potrivit unui înalt oficial guvernamental indian, citat de agenţia Reuters.

Într-o înregistrare video postată online, Al-Zawahri a promis extinderea legii islamice şi ''înălţarea steagului jihadului'' pe cuprinsul Subcontinentului Indian. Guvernul indian crede că înregistrarea video este autentică şi a avertizat autorităţile locale, a afirmat un oficial care a participat la o conferinţă pe teme de securitate, în cadrul căreia s-a discutat cu ministrul de interne despre înregistrarea video.

Anunţul lui Al-Zawahri a făcut, de asemenea, referire la Gujarat, statul de unde provine premierul indian Narendra Modi, un naţionalist hindus, mai scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Modi a fost mult timp urât de către grupurile islamiste din cauza tulburărilor religioase care au avut loc în timpul mandatului său de şef al guvernului statului Gujarat în 2002, când au murit peste 1.000 de persoane, în principal musulmani.

Al-Zawahri a descris înfiinţarea ''Al-Qaida din Subcontinentul Indian'' drept o veste bună pentru ''musulmanii din Myanmar, Bangladesh, Assam, Gujarat, Ahmedabad şi Kashmir'' şi că noua ramură a organizaţiei îi va salva pe musulmani de la nedreptate şi opresiune.

Ahmedabad este principalul oraş din statul indian Gujarat, aflat la graniţa cu Pakistanul, vechi rival al Indiei. Assam este un stat indian unde tensiunile religioase sunt puternice şi unde în ultimii doi ani au avut loc masacre în rândul musulmanilor comise de populaţii tribale.

Potrivit declaraţiilor unui oficial din cadrul poliţiei, Gujarat este în fruntea listei cu organizaţii militante, inclusiv Al-Qaida, de la tulburările din 2002. ''Acum va fi cu atât mai mult cu cât Narendra Modi este prim-ministru'', a declarat oficialul sub rezerva anonimatului.

Musulmanii reprezintă în procente 15% din populaţia Indiei, dar numeric sunt estimaţi la 175 milioane, aceasta fiind cea de-a treia mare comunitate de musulmani din lume.