TEROAREA medicamentelor: Tratamente scumpite peste noapte fără JUSTIFICARE cu 5000%!

TEROAREA medicamentelor: Tratamente scumpite peste noapte fără JUSTIFICARE cu 5000%!

Patronii cumpără medicamente-monopol pe care le folosesc în scop speculativ, pe spinarea bolnavilor disperați, a căror viață depinde de tratamentul respectiv.

Imaginați-vă un medicament pe care îl luați cu regularitate și al cărui preț, de azi pe mâine, s-ar scumpi de la 13,50 de dolari tableta la 750 de dolari. Fără nici un motiv. Acest lucru s-a petrecut cu Daraprim (prezent și în România), un tratament contra toxoplasmozei, o periculoasă infecție parazitară, mai ales la pacienții cu sistemul imunitar deficitar.

Daraprim, creat acum 62 de ani, a fost cumpărat în august de către Turing Pharmaceuticals, o afacere fondată de Martin Schkreli. Acest fost patron al unui fond speculativ a impus imediat o gigantică scumpire cu 5000%, astfel că tratamentul a devenit prohibitiv pentru spitale și pacienți.

Daraprim nu este singurul medicament care a suferit o asemenea scumpire scandaloasă. Este o nouă tendință în Statele Unite care creează neliniște în mediul medical.

Ne puteți urmări și pe Google News

De curând, câteva firme au cumpărat medicamente aflate de multă vreme pe piață, în general pentru tratarea bolilor rare, și le-au scumpit dramatic. Potrivit unei anchete a New York Times, Cycloserin, un medicament contra tuberculozei, a sărit de la 500 de dolari pentru 30 de pastile la 10.800 de dolari, după ce a fost cumpărat de către Rodelis Therapeutics.

Un alt antibiotic, Doxycyclina, s-a scumpit de la 20 de dolari flaconul, în octombrie 2013, la 1849 de dolari, șase luni mai târziu.

Luna trecută, Valeant Pharmaceuticals a cumpărat două medicamente pentru inimă, Isuprel și Nitopress, și le-a scumpit cu 525%, respectiv 212%.

Până acum, doar noile tratamente ale hepatitei C sau colesterolului puneau probleme. Însă decizia lui Turing a iscat un val de proteste. Societatea Americană a Bolilor Infecțioase și Asociația Medicală SIDA au trimis o scrisoare la Turing în care afirmă că creșterea prețului este „nejustificată” și „insuportabilă pentru sistemul de sănătate”.

Hillary Clinton a prins momentul favorabil pentru o redresare electorală și a scris un mesaj pe Twitter:

„Tarife abuzive de acest fel pe piața medicamentelor sunt scandaloase.”

Martin Schkreli, patronul Turing, care a cumpărat Daraprim cu 55 de milioane de dolari de la Impax laboratories, a ripostat:

„Aici nu este vorba de un laborator farmaceutic care încearcă să-și escrocheze clienții, este o întreprindere care încearcă să rămână pe linia de plutire. La prețul anterior, medicamentul nu era rentabil, deci orice întreprindere care îl vindea pierdea bani. Prețul actual permite realizarea unui beneficiu rezonabil, nu exagerat.”

Potrivit lui Schkreli, toxoplasmoza a fost neglijată de laboratoare pentru că nu se puteau câștiga bani. Însă acum, că medicamentul a devenit profitabil, Turing se declară gata să investească profitul pentru a dezvolta tratamente mai eficiente, cu mai puține efecte secundare.

Specialiștii în boli infecțioase nu sunt însă convinși de aceste vorbe. Ei susțin că nu este nevoie de un nou medicament și că dacă Turing vrea să investească în cercetare, banii ar trebui să vină de la investitori, nu din profituri.

Dr. David Argus punctează:

„Pacienții nu trebuie taxați și penalizați pentru cercetare și dezvoltarea viitoare.”

În fața uriașului scandal, mai ales pe rețelele de socializare, Schkreli a făcut pasul înapoi și a declarat că va scădea prețul, fără a pronunța o cifră exactă.

În ceea ce privește Rodelis Therapeutics, producătorul Cycloserinului, a anunțat că restituie medicamentul fostului proprietar, care îl va factura de acum la 1050 de dolari, de două ori mai scump decât îl vindea anterior, dar mai ieftin decât prețul impus de Rodelis.