Cetățenii români care sunt în Marea Britanie cel puțin din 31 decembrie 2020 pot aplica pentru rezidență în această țară doar până la sfârșitul lunii iunie, reamintește ambasadorul României la Londra.
Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a reamintit românilor interesați că termenul limită pentru depunerea cererilor de rezidență acolo este 30 iunie 2021.
“Dacă v-ați hotărât să rămâneți în Regatul Unit și nu ați aplicat pentru obținerea statutului de rezident, vă rog să aplicați acum, pentru a vă proteja dreptul de trăi, lucra și studia aici”, a transmis ambasadorul.
Statutul de rezident permanent (SettledStatus) poate fi obținut doar de cetățenii români care, la momentul solicitării lui, au avut reședința legală, în Marea Britanie, de cel puțin cinci ani, fără întrerupere.
- Românii care au stat în Marea Britanie mai puțin de cinci ani pot primi statutul de rezident temporar (PreSettledStatus). Acesta se va transforma în rezidență permanentă la împlinirea termenului de cinci ani.
Acest statut le va permite să beneficieze de toate drepturile de până acum, fără condiționări suplimentare, în condițiile în care Regatul Unit a ieșit oficial din Uniunea Europeană la 1 ianuarie.
Conform datelor de pe site-ul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, comunitatea românească de acolo este a doua ca mărime, după cea poloneză. Până la sfârşitul lunii martie, 918.270 de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Pentru 852.310 dintre ei cererea a fost aprobată, arată datele unei statistici publicate săptămâna trecută de ministerul britanic de Interne.
Ce drepturi oferă statutul de rezident în UK
Cei care au obținut statutul de rezident UK (SettledStatus și PreSettledStatus) vor beneficia de toate drepturile de până acum:
- Dreptul de a lucra pe teritoriul Regatului Unit fără condiţionări suplimentare, precum viza de lucru;
- Dreptul la îngrijire medicală gratuită în cadrul sistemului de sănătate britanic (NHS);
- Dreptul de a accesa sistemul de învăţământ britanic, inclusiv să continuați studiile potrivit reglementărilor actuale;
- Dreptul de a accesa fondurile publice de sprijin (ajutor social, ajutor de şomaj etc) în situațiile în care sunt îndeplinite condiţiile legale;
- Dreptul de a circula liber spre sau dinspre Regatul Unit fără condiţionări suplimentare;
- Obţinerea statutului de rezident (settled status) permite o absenţă de până la 5 ani din Regatul Unit fără pierderea drepturilor menţionate;
- În cazul celor care au obţinut rezidenţă temporară (pre-settled status) este permisă o absenţă de până la 2 ani consecutivi din Regatul Unit fără pierderea drepturilor menţionate.