Teritoriul FRANCEZ care va organiza REFERENDUM pentru INDEPENDENȚĂ în 2018. Guvernul de la Paris a fost de acord

Teritoriul FRANCEZ care va organiza REFERENDUM pentru INDEPENDENȚĂ în 2018. Guvernul de la Paris a fost de acord

Teritoriul francez din Pacific, Noua Caledonie, va organiza un referendum privind autodeterminarea, anul viitor, după un acord la care s-a ajuns cu guvernul francez.

Liderii din Noua Caledonie au avut nouă ore de negocieri cu miniștrii francezi în Paris, ieri, iar acordul politic ar putea pava drumul spre independență, scrie BBC. 

Noiembrie 2018 este termenul limită pentru votul din Noua Caledonie, la est de Australia, care are circa 275.000 de locuitori. În anii 1980 acolo au avut loc lupte între forțele franceze și populația indigenă, formată din kanaci. Punctul culminant al conflictului a fost când kanacii separatiști au luat ostatici un grup de jandarmi francezi într-o peșteră. Asaltul francezilor a costat viața a 19 kanaci și doi soldați. 

Acordul Noumea din 1998 a prevăzut o fază a decolonizării franceze, cu un referendum în 2018 cel mai târziu. Kanacii reprezintă circa 45% din populație. Dacă la referendum majoritatea va vota pentru independență, va fi primul teritoriu francez care se va rupe, după Djibouti (1977) și Vanuatu (1980).

Premierul francez Edouard Philippe a declarat că discuțiile de ieri „s-au soldat cu un acord politic și, poate dincolo de asta, avem încredere, ceea ce este la fel de important”. El va vizita Noua Caledonie, la finalul acestei luni. 

El a declarat că guvernul francez și politicienii din Noua Caledonia sunt de acord asupra mărimii elctoratului, a amplasării secțiilor de vot și a prezenței observatorilor ONU. Încă nu a fost, însă, decisă data desfășurării scrutinului. 

Naționalismul francez este puternic în rândul europenilor din aceste teritorii de peste mări și asta s-a văzut la alegerile prezidențilae din mai. În primul tur de scrutin, în Noua Caledonie, lidera Frontului Național, Marine Le Pen, a obținut mai mult decât dublul voturilor pentru Emmanuel Macron, care a câștigat turul al doilea al alegerilor. Votul a fost de 30% pentru Le Pen și 12,7% pentru Macrin.

În mai, Macron declara că speră ca teritoriul să rămână parte a Franței, pentru că „prezența franceză este necesară pentru a garanta pacea și dezvoltarea”. El a mai spus că Noua Caledonie luptă cu o rată ridicată a șomajului, probleme cu educația, alcoolismul și criminalitatea infantilă. 

 Noua Caledonia este reprezentată în Parlamentul francez de doi deputați și doi senatori. Are un congres local, care alege un președinte cu puteri pe anumite domenii: poliție, educație și legislație locală.