Teribila armată rusă fără soldați: demografia și aventurile militariste au alungat voluntarii. Pulsul planetei

Teribila armată rusă fără soldați: demografia și aventurile militariste au alungat voluntarii. Pulsul planetei

Armata rusă traversează momente complicate, de data asta nu din lipsă de bani sau de capabilități militare – sunt din plin, indiferent de vârsta armelor – ci de soldați.

De la anunțul lui Vladimir Putin privind transformarea armatei de recruți și obligativității serviciului militar în armata de voluntari și profesioniști, lucrurile s-au schimbat dramatic. Astfel, în ciuda fostei legi ce excludea din poziții de prim plan pe oricine a fugit de la executarea serviciului militar, lege care stabilizase numărul recruților, azi limitarea recrutărilor și migrarea în spațiul voluntarilor a început să creeze găuri majore în forțele armate ruse.

Mai întâi trecerea la armata de voluntari a creat reacții la nivelul Armatei, ofițerii superiori și generalii dorindu-și în continuare o armată bazată pe serviciul militar obligatoriu și recrutare a fiecărei generații. Aici cele două opțiuni au intrat în coliziune, dar opțiunea decidentului politic, Vladimir Putin, în prag de realegere ca Președinte, în martie 2018, a fost decisivă.

Totuși presa rusă, cu precădere cea militară, a relatat că există deja un raport al generalului-colonel Mihail Mizintsev către Consiliul Social al Ministerului Apărării, în care se recunoaște faptul că numărul de personal sub contract cu Armata, în 2017, a ajuns la 354.000, adică un număr cu 30.000 mai mic decât cel din anul anterior sau o pierdere de circa 9% în doar un an, potrivit numărului anunțat pentru decembrie 2016 de către Ministrul Apărării Serghei Shoygu, concomitent cu reducerea a încă 18.000 de recruți pentru armată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fenomenul care intervine este multiplu: nu mai există voluntari, nu mai există demografic un contingent, o cohortă de recruți care să susțină nivelul de ambiție și nevoi al Federației Ruse – Armata de un million de oameni – iar în Armată, dacă adunăm numărul de soldați recruți, soldați profesioniști și ofițeri, ajungem la 850.000, cu 160.000 mai puțini decât numărul anunțat de către Președintele Putin. La fenomen se mai adaugă renunțarea la contracte, în mod masiv, de către cei care au terminat trei ani și suprapunerea fenomenului peste cele mai reduse numeric generații născute în 1999 și după, timp de 7 ani, ale copiilor din Federația Rusă, problemă demografică ce a determinat, în premieră, adoptarea legii prin care Rusia acceptă mercenari străini în cadrul Forțelor sale Armate(în condițiile în care până recent mercenariatul era considerat infracțiune gravă în Rusia). Și dacă ar dori, Rusia nu mai are de unde să ia recruți noi, voluntarii fug de Armată iar mercenarii străini vin cu toate problemele din trecutul lor și din statele de unde provin.

Motivele esențiale pentru care meseria de militar nu mai e atractivă în Federația Rusă țin, firește, de nivelul de plată – soldele și alte drepturi nu au mai crescut de 5 ani, deși inflația a lovit puternic în valoarea banilor și nivelul de trai al militarilor. Dar poate cel mai important argument pentru a părăsi Armata este trimiterea militarilor în așa-numitele războaie secrete ale Rusiei, acolo unde au parte de riscuri majore și nescontate, condiții mizere și inacceptabile, înmormântări secrete, motive rușinoase ale deceselor communicate familiilor, lipsa compensațiilor pentru decese și pentru urmași, refuzul Rusiei de a recunoaște apartenența răniților, morților și prizonierilor săi în terțe spații precum Estul Ucrainei sau Siria.

Pregătirea militară are deja de suferit, iar trendul e unul profund negativ, fapt care nu are drept soluție decât menținerea sistemului de recruți în armată și serviciul militar obligatoriu, cu toate neajunsurile sale, sau acceptarea unei armate care nu reflectă ambițiile Rusiei de superputere, azi la 850.000 de oameni sub arme, mâine nici atât, dacă declinul e atât de impresionant cum o arată datele din ultimii ani. O armată cu mai puțini militari decât Turcia, de exemplu, care, ea, are un million de militari (a doua armată din NATO după SUA). Dar pe termen scurt, demografia nu ajută, așa încât Rusia își pune deja problema ca să compenseze lipsa de oameni din aventurile sale militariste prin recursul la rezerviști, un subiect care e tot mai probabil să iasă pe piață în viitorul apropiat. Rezerviști pet imp de pace.

Deja o soluție a venit din recrutarea în Armata rusă, în Districtul Militar de Sud, a recruților din Crimeea și orașul Sevastopol, anexate în aprilie 2014 și subiecte separate de drept ale Federației Ruse. Aici Kievul obiectează cu argumente și perspectiva traducerii în fața justiției internaționale, susținând că ne aflăm într-un caz clasic de încălcare a Articolului 51 al Convenției pentru protecția Civililor în timpul războaielor(Convenția a patra de la Geneva) care nu permite recrutarea de soldați din teritoriile ocupate, în timp ce transportarea acestora în Federația Rusă reprezintă o încălcare a Articolului 49 al aceleiași Convenții a patra de la Geneva, subiecte ce pot constitui, în curând, obiectul unui nou dosar international împotriva Rusiei.