Terenuri gratuite de la stat pentru acești români. Guvernul a simplificat legea

Sursa foto. Arhiva EVZ

Terenuri gratuite de la stat pentru acești români. Guvernul a simplificat legea care prevede acordarea gratuită a unui teren pentru tinerii de maxim 35 de ani.

Anumite categorii de români au dreptul de a obţine gratuit, de la stat, un teren pentru a-şi construi o casă, dacă îndeplinesc anumite condiţii. Legea exista şi înainte, dar a fost modificată recent de Guvern.

Terenuri gratuite de maxim 1.000 de metri pătrați pentru construirea unei locuințe

Tinerii de până în 35 de ani pot obține gratuit, de la autorităților locale, terenuri de maxim 1.000 de metri pătraţi, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală.

Legea există de 20 de ani, însă vineri Guvernul a făcut modificări ale normelor, în vederea simplificării procedurii de obținere a acestor terenuri. Legea 15/2003 stabilește posibilitatea "atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală".

Atribuirea terenului se face gratuit pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, printr-o hotărâre a Consiliului local. Ordinea de prioritate este stabilită pe baza unor criterii stipulate de această lege.

Ce dimensiuni au terenurile

Dimensiunile terenurilor depind de tipul localității în perimetrul căreia se află. Astfel, suprafeţele de teren care pot fi date tinerilor sunt:

- 150-300 de metri pătraţi - în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;

- 250-400 de metri pătraţi - în oraşe;

- 250-1.000 de metri pătraţi - în comune şi sate.

Tinerii de până în 35 de ani eligibili în acest program

Potrivit legii,  tinerii de până la 35 de ani pot cere o singură dată un teren pe care să-și construiască o locuinţă proprietate personală dacă îndeplinesc următoarele condiţii:

- au împlinit vârsta de 18 ani;

- la data depunerii cererii, precum şi la data soluționării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală.

În plus față de cele menționate, în funcție de fiecare situație în parte, consiliile locale pot stabili criterii suplimentare pentru atribuirea terenurilor.

Tinerii pot obține mai simplu terenuri gratuite de la stat. Sursa foto. EVZ

Cererea pentru atribuirea terenului trebuie depusă la Consiliul local al comunei, oraşului ori municipiului (sector) în care solicitantul are domiciliul. Actul trebuie însoțit de mai multe documente, inclusiv o copie a certificatului de naștere și una a actului de identitate.

Procedură simplificată și acte mai puține

Pe de altă parte, printr-un proiect de HG adoptat vineri de Guvern, se elimină din normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 15/2003 obligația declarației părinților solicitantului, pe propria răspundere. Declarația prevedea că aceștia nu dețin sau nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafața mai mare de 500 de metri pătraţi în mediul urban și de 5.000 de metri pătraţi în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

Astfel, după ce proiectul de HG intră în vigoare, vor mai trebui depuse doar următoarele acte:

- copie de pe certificatul de naștere;

- copie de pe actul de identitate;

- declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.

Dacă i se aprobă atribuirea unui teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, beneficiarul este obligat să înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului, potrivit avocatnet.ro.