Terase ca la Paris şi Viena, sau cu mititei şi patricieni?

Terase ca la Paris şi Viena, sau cu mititei şi patricieni?

Odată cu vremea caldă, locuitorii Bucureştiului sunt obişnuiţi să răsară nu numai firul ierbii, ci şi terasele din Centrul Vechi.

Astfel, din primăvară până toamna târziu, când ploaia rece şi vântul îi alungă în încăperi mai călduroase dar şi pline de fum, bucureştenii dar şi turiştii aflaţi în Capitală formează clientela bălţată pentru la fel de pestriţele terase care se întind de-a lungul şi de-a latul străduţelor înguste din pitoreasca zonă. Nu se plânge nimeni de muzica zgomotoasă acompaniată de vocile care se ridică să o acopere, nici de mirosul mititeilor şi al cârnaţilor combinat cu cel pestilenţial din gangurile confundate cu toaleta publică. Pentru că cererea este mare, comanda o dai aici, însă îţi este livrată de peste drum, pe tavă, neacoperită, în bătaia vântului şi a prafului. Preţurile ridicate sugerează cel puţin standarde occidentale, realitatea este, însă, mai mult orientală. Alei pline de gropi, fundături-depozite de gunoi, clădiri gata să cadă oricând sunt doar trei dintre imaginile care se imprimă pe retină la o vizită în Centrul Vechi. Printre ele, cocoţate pe podeţe din lemn, se află mese din ratan şi bambus, înţesate de muşterii. Bate vântul schimbării Până în septembrie, anul trecut, când contractul dintre Primărie şi firma Sedesa, care asigura reabilitarea, a fost reziliat, în Centrul Istoric începuse să se mişte ceva în bine. După şapte luni de stagnare, lucrările vor fi reluate, anunţă primarul Sorin Oprescu. În plus, pentru a se asigura că reuşeşte să ridice zona la standardele Parisului sau ale Vienei, edilul-şef impune noi reguli patronilor de terase din zonă. Fără muzică, dar cu mobilier alb, bej sau maro şi flori naturale şi fără miros de mititei la grătar. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile care, spune Sorin Oprescu, vor pune ordine în vacarmul ce domneşte, an de an, în sezon, pe străzile Centrului Vechi. Patronii localurilor din zonă sunt de acord că „Centrul Istoric nu este un cartier oarecare  al Capitalei. Trebuie să fie o zonă unitară aşa cum este la Braşov sau la Sibiu”. În plus ei propun înfiinţarea unui centru medical în zonă şi a unuia pentru stingerea incendiilor, maşini de gunoi speciale, dar şi poliţişti care să patruleze pe străzi, dar „nu obsesiv”.

Sunteţi de acord cu dispariţia mititeilor şi încetarea muzicii în Centrul Istoric al Capitalei? Credeţi că noile măsuri ar afecta popularitatea de care se bucură zona?