Terapie cu flăcări pentru oamenii de pe stradă

Terapie cu flăcări pentru oamenii de pe stradă

După lăsatul întunericului, oamenii se adună ciorchine în Centrul vechi al Capitalei pentru a vedea un spectacol inedit și rar: jonglerii cu foc. Mai mulți tineri, dintre care se evidențiază Ștefan Eclisărescu, învârt pe sfoară niște sfere aprinse sau răsucesc în aer făclii. Tânărul, absolvent de psihologie, spune că jocurile lui sunt terapeutice pentru public.

E periculos? Cu siguranță! Nu de puține ori și-a făcut mâinile carne vie în exercițiile sale usturătoare. Ștefan ar putea jongla cu flăcările ore în șir. E relaxant, e meditativ, și felul în care se lungește focul în aer îl transpune într-o lume mistică. Același efect îl simt și spectatorii, care de obicei sunt simpli trecători sau turiști. Îl văd, alături de mica lui echipă, schițând dansuri de „Flow arts”. E un sport și nu prea e, după cum ne explică tânărul:

Nu îl pot numi un sport efectiv, deși este foarte asemănător, presupunându-se un antrenament, deseori și metodic, urmând îmbunătățirea performanțelor. Terminologia acestei activități este cunoscută de practicanții internaționali drept Fire juggling, Fire dancing ori Flow arts. Presupune mânuirea unor obiecte, deseori cu foc, în scopul creării diferitelor forme, combinațiilor de mișcări sau pur și simplu dans”. Ștefan Eclisărescu face asta de doi ani.

Focul induce trezirea spirituală

Cu o diplomă de psiholog în buzunar, bărbatul știe cum să explice atracția către foc, atât a lui cât și a celor care îi privesc spectacolele. „Personal, simt că mă relaxează, putând să fiu în momentul prezent, dincolo de trecut și viitor, atunci când practic. Se știe deja că mișcarea este terapeutică, deci nu ar trebui să fim departe. Necesită o stare de conștiență, atenție, și îmbunătățește reflexele, asta e cert! De asemenea, focul este un element sacru, putând induce un fel de trezire spirituală atunci când este privit”, spune specialistul în mânuirea flăcărilor.

Autografe, festivaluri, nunți și botezuri

Cu mândrie, tânărul rememorează momentele importante trăite de el în „sportul” în care a pus foarte multă pasine:

„Au fost spectacole unde copiii au venit sa ne ia autografe… (zâmbește visător). Dar asta se întamplă rar (râde cu poftă). Am fost și suntem chemați la nunți, petreceri și la festivaluri mari precum Untold, Afterhills, sunt colegi de-ai noștri ce au participat în reclame etc. De regulă, îmbrățișăm cu bucurie orice nouă experiență și colaborare, aducându-ne uneori și noi provocări. În orice caz, runda de aplauze este întotdeauna prezentă, de unde deduc eu că publicul este mulțumit”, ne-a zis Ștefan. Își învârte degetele mâinii, unul lângă celălalt. În mintea lui se creează un nou joc luminos.

Ne puteți urmări și pe Google News