Terapia genetică i-a redat vederea unui adolescent

Terapia genetică i-a redat vederea unui adolescent

Un britanic de 17 ani, care nu vedea noaptea şi risca să orbească, s-a vindecat după ce medicii i-au injectat în ochi copii ale genelor sănătoase.

Un tânăr de 17 ani care suferea de o boală oculară genetică şi-a îmbunătăţit vederea nocturnă cu ajutorul terapiei genetice, potrivit BBC News. Cercetătorii de la Moorfields Eye Hospital au reuşit să regenereze celulele de la ochiul drept care se distrugeau şi care nu-i permiteau să vadă noaptea.

După operaţie, tânărul Stephen Howarth s-a putut plimba singur pentru prima dată în viaţa lui în camere şi pe străzi întunecate, se arată într-un articol publicat în „News England Journal of Medicine“.

În lipsa intervenţiei, tânărul şi-ar fi pierdut complet vederea în timp. Astfel de operaţii au mai fost făcute şi altor doi tineri, dar aceasta este prima când se finalizează cu succes.

Fără operaţie nu ar mai fi văzut

Boala tânărului este cauzată de o genă defectă din cauza căreia celulele care detectează lumina, aflate în spatele ochiului, sunt deteriorate. Cercetătorii au injectat în spatele ochiului o substanţă care conţine copii ale acestor gene şi un virus modificat.

Fluidul a fost injectat mai jos de retină, făcând-o să se desprindă de stratul de pigment inferior. Celulele din stratul de pigment au absorbit substanţa, iar retina s-a întors la poziţia normală.

Virusul a infectat celulele din stratul de pigment, furnizând genele necesare pentru o vedere normală. Primele semne pozitive au început să apară după câteva luni de la intervenţie. Înainte de operaţie, tânărul nu putea să vadă decât farurile maşinilor şi becurile aprinse de pe stâlpi.

„Este minunat să ştiu că nu trebuie să-mi mai fac griji că-mi voi pierde vederea. Înainte de operaţie, dacă mă lăsam pradă gândurilor negre, mă deprimam“, a declarat tânărul Stephen Howarth. Acum, el poate avea o viaţă normală şi poate sta mai mult de vorbă cu prietenii săi până noaptea târziu.

Terapia a mai fost încercată în două cazuri

Adolescentul britanic este al treilea pacient căruia i se face o astfel de operaţ ie, dar primul căruia îi reuşeşte. Terapia genetică a mai fost aplicată şi altor doi tineri. Metoda nu le-a îmbunătăţit vederea, dar este posibil să prevină degradarea ei. Primul pacient a fost operat la mijlocul anului trecut. Cercetătorii speră ca terapia să fie folosită pentru tratarea afecţiunilor oculare la copii. „Pasul următor este să mărim doza de gene pe care noi o anticipăm că ar fi optimă“, afirmă Robert Ali, coordonatorul studiului de la Institute of Ophthalmology.

Ne puteți urmări și pe Google News