Dr. Robert Redfield, unul dintre cei mai reputați virusologi din SUA, a emis o teorie conform căreia virusul SARS-COV-2 a scăpat din laborator, deși nu ar fi existat o intenție umană la mijloc.
Dr. Robert Redfield, fost director al Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC), a declarat la CNN că în opinia sa coronavirusul a scăpat inițial dintr-un laborator din Wuhan, China. Însă este prematur să se tragă o astfel de concluzie, iar investigațiile sunt în derulare. Expertul a subliniat că nu consideră să fi fost implicată și "intenționalitatea" în acest demers. De altfel, toți oamenii de știință de prestigiu, inclusiv Redfield, nu iau în calcul ipoteza că virusul ar fi fost creat de om.
Dr. Robert Redfield: Unul dintre cele mai infecțioase virusuri pe care le cunoaște umanitatea
Medicul a făcut aceste declarații în ianuarie, în timpul unui interviu acordat dr. Sanjay Gupta pentru CNN. Interviul va fi difuzat în versiune completă duminică. Acesta nu crede că virusul SARS-COV-2 s-a transmis de la liliac la om. "Virusul a devenit unul dintre cele mai infecțioase virusuri pe care le cunoaște umanitatea la nivel de transmitere de la om la om. În mod normal, când un agent patogen se transmite de la un agent zoonotic la om, îi ia ceva timp până descoperă cum să devină mai eficient".
Virusologul care a condus CDC în timpul administrației Trump a subliniat în mod repetat că aceste afirmații sunt părerea sa personală, nu un fapt dovedit. Redfield a precizat că probabil virusul a început să se răspândească cu ceva luni mai devreme decât se credea, probabil în septembrie sau octombrie 2019, o limită temporală susținută de cercetări recente. Faptul că a avut la dispoziție acel interval în plus i-a permis virusului să devină eficient ca rată de transmisie, chiar fără să fi fost scăpat dintr-un laborator, a explicat Robert Redfield.
Epidemiologul-șef al Americii, celebrul dr. Anthony Fauci, a comentat declarațiile colegului său. Fauci a declarat că dacă SARS-CoV-2 ar fi scăpat într-adevăr dintr-un laborator ar fi afectat populația umană într-un mod mult mai bine adaptat acesteia. Totuși, oficialul a admis că virusul circula de fapt în Wuhan cu o lună sau mai mult înainte de prima dovadă clinică a existenței sale, din decembrie 2019.
Studiu: Virusul este un produs al evoluției naturale
Totuși, Kristian G. Andersen, director al Institutului de cercetare a bolilor genomice Scripps, a declarat la CBS News că niciuna dintre teoriile lui Refield nu e susținută de dovezi disponibile. Andersen a condus un studiu anul trecut, publicat în Nature Medicine, care a demonstrat că virusul este produsul evoluției naturale. Mai mult, prin secvențierea datelor genomice, oamenii de știință au arătat că nu există vreo dovadă care să ateste că virusul a fost creat într-un laborator sau prin inginerie genetică. Un alt autor al studiului, W. Ian Lipkin, a remarcat că modificările exploatate de Covid-19 nu sunt cele pe care le-ar fi putut prognostica oamenii. "Chiar dacă am fi vrut să creăm un astfel de virus, nu am fi reușit".
Andersen și colegii săi au ajuns la concluzia că cel mai probabil apariția virusului se poate explica prin două scenarii. Primul se referă la evoluția sa de la condiția patogenică actuală, prin selecție naturală, la o gazdă non-umană, de unde a trecut la oameni. A doua ipoteză ia în calcul saltul unei versiuni non-patogenice a virusului de la un animal gazdă la oameni și apoi evoluția sa până la actuala condiție patogenică în contextul transmiterii la populația umană.
Înțelegerea momentului când a luat naștere coronavirusul este o piesă importantă în acest puzzle epidemiologic la care lucrează o echipă a OMS în vederea elucidării originii SARS-CoV-2.
Sursa: CBSNews