Ancheta OMS nu oferă niciun răspuns definitiv cu privire la originea Covid-19

Ancheta OMS nu oferă niciun răspuns definitiv cu privire la originea Covid-19

COURRIER INTERNATIONAL. După douăsprezece zile de investigații controversate în Wuhan, o echipă de experți din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății nu a reușit să definească exact de unde a venit Covid-19.

Dar ipoteza "extrem de puțin probabilă" a unui accident într-un laborator a fost respinsă. Pe de altă parte, grupul nu exclude pista, susținută de Beijing, a unui virus care a ajuns în China printr-un produs congelat.

"După 13 luni, 107 milioane de bolnavi și 2,3 milioane de morți, lumea încă așteaptă un răspuns", se poate citi în "Corriere della Sera". Cotidianul italian rezumă ceea ce se spune în presa mondială în urma anchetei efectuate de experții de la Organizația Mondială a Sănătății cu privire la originile coronavirusului. "La Wuhan, nimic nou (...) misterul lui Covid-19 rămâne intact", afirmă de exemplu "Le Temps".

Concluziile acestei "mult așteptate misiuni", așa cum o descrie "El Pais", au fost prezentate marți la Wuhan de către cei 14 experți ai OMS și omologii lor chinezi în timpul unei conferințe de presă de trei ore, "înconjurată de confuzie și confirmată cu puțin timp înainte", precizează cotidianul spaniol.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cele douăsprezece zile petrecute în orașul chinez considerat a fi primul focar al epidemiei, echipa a lucrat la patru ipoteze: transmiterea directă la oameni de la animale, transmiterea de la sursă la oameni prin specii intermediare, difuzia prin lanțul rece și scurgerea virusului dintr-un laborator.

Și, deși echipa chineză și echipa OMS și-au împărtășit concluziile, notează "The Guardian", ele au insistat asupra diferitelor puncte. Reprezentantul chinez, profesorul Liang Wannian, s-a concentrat asupra ipotezei unui virus care a ajuns pe piața de pește Huanan, unde virusul a fost detectat pentru prima dată, prin intermediul produselor congelate. "O versiune apărată de China în ultimele luni", notează "The Guardian". Această ipoteză ar sugera un virus importat din străinătate. Partea chineză a anchetei este închisă, a afirmat chiar echipa mandatată de Beijing.

Peter Ben Embarek, șeful grupului OMS, nu a exclus această ipoteză, ci mai degrabă pare să încline către o transmisie la oameni prin intermediul unui animal și o "sursă naturală". Animalul în cauză rămâne necunoscut. Pe de altă parte, dl.Embarek consideră că un accident de laborator - o teorie apărată de Donald Trump - este "extrem de improbabil", explicând că a vorbit pe larg cu membrii Institutului de Virusologie din Wuhan. În plus, nu există dovezi că noul coronavirus a fost prezent în orașul chinez înainte de decembrie 2019, potrivit anchetei.

Aceste rezultate "au puţine şanse de a-i mulţumi pe oficialii americani și pe cei din întreaga lume care solicită mai multă transparență din partea Chinei", scrie "The Washington Post". De asemenea, riscă să nu elimine îndoielile cu privire la capacitatea OMS de a efectua o astfel de investigație, continuă cotidianul.

De asemenea, ziarul citat subliniază scepticismul unor experți precum David A. Rekman, microbiolog la Universitatea Stanford. "Dacă singura informație pe care aveți dreptul să o analizați este furnizată chiar de oamenii care au de pierdut totul prin dezvăluirea anumitor dovezi, nu este convingător", critică el.