Teodorovici dă foc la Prima Casă

Teodorovici dă foc la Prima Casă

Anunțul din urmă cu câteva zile al Ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici, care a declarat la un post de televiziune că este posibil ca anul 2019 să aducă modifi cări importante programului „Prima Casă”, a stârnit reacții în rândul celor care mizau pe programul respectiv pentru a-și procura, într-un viitor apropiat, o locuință.

Ferm în privința continuității „Primei Case” și în 2019, oficialul de la cârma Finanțelor a lăsat să se înțeleagă faptul că programul respectiv se dorește a fi, cu prioritate, unul social. „Vom bugeta pentru anul viitor în continuare programul «Prima casă» pentru că a fost foarte util în economie. Nu ştiu exact acum suma (alocată de minister pentru programul cu pricina, n.red), dar în ianuarie o să vedeţi exact cu cât anume vom bugeta”, a spus Teodorovici la un post de televiziune. Ce modificări pot apărea la „Prima Casă”

 

● Programul ar putea deveni unul social.

Eugen Teodorovici a afirmat că, pentru 2019, Programul „Prima Casă” „se dorește a fi unul social”. „Dacă se schimbă ceva faţă de cadrul legal care a reglementat prima casă vor fi astfel de modificări legislative puse din timp transparente pe site MFP, dar vom continua cu acest program şi în 2019”, a subliniat Teodorovici.

● Suspendarea aplicării prevederilor art. 2.7 din Protocolul-cadru prevăzut în anexa nr.6 la Ordinul ministrului finanțelor publice şi al ministrului întreprinderilor mici şi mijlocii nr. 2225/994/2009 pentru aprobarea Convenției privind implementarea programului „Prima casă” şi a Convenției de garantare, respectiv eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanții. Statul ar putea să nu mai pună la dispoziția băncilor și a altor limite suplimentare faţă de plafonul deja stabilit pentru anul 2019. Acesta este similar celui de anul trecut, adică 2.000 milioane lei.

● Stabilirea unui plafon de vârstă în cazul celor care doresc să achiziționeze o casă prin intermediul programului respectiv.

 

Peste un sfert de million de români au beneficiat în 2018 de program

Conform datelor oficiale, de la începutul acestui program, în 2009, până la sfârșitul lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garanții şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,40 miliarde lei. Strategia programului „Prima casă” a fost aprobată printr-un Memorandum al Guvernului, în noiembrie 2016, care cuprinde obiectivele şi liniile directoare care vor guverna programul „Prima casă” în următorii 5 ani, adică pentru perioada 2017-2021. Conform acestui document, Ministerul Finanțelor Publice a avut un plafon anual de garanții de 2,5 miliarde lei pentru 2017, câte 2 miliarde lei pentru următorii ani (2018-2020), iar pentru ultimul an – 2021, plafonul va fi de 1,5 miliarde lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate şi contractate în cadrul programului.

 

Condițiile de acreditare actuale

În momentul de față, condițiile de creditare asigurate de bănci pentru obținerea unei locuințe prin programul „Prima Casă” sunt: ● Creditul se acordă pe o durată maximă de 30 de ani

● Solicitantul trebuie să aibă 5% din suma totală a imobilului pentru care obține creditarea

● Limita de vârstă este de 63 de ani, vârstă la care trebuie rambursat creditul, în cazul angajatului la privat, și 70 de ani (limită de rambursare), situație în care se află pensionarii.

● Venitul minim pentru solicitant trebuie să fie 1.200 lei

● După acceptul de finanțare primit de la bancă, solicitantul trebuie să asigure imobilul și să îi facă evaluarea ● Solicitantul poate vinde imobilul obținut prin creditare doar după cinci ani și în condițiile în care vânzătorul preia contractul de creditare.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News