Dacă și TVR face astfel de lucruri… Facem și pe banii publici astfel de dezinformări… O să vedem noi exact ce și cum!” Afirmațiile au fost făcute în direct de ministrul finanțelor, Orlando Teodorovici la TVR, scrie Paginademedia.

Între Teodorovici și moderator a avut loc un schimb dur de replici.

Orlando Teodorovici: Dacă și TVR face astfel de lucruri… Știrea cu alocațiile, de exmplu. Cum a fost făcut amendament PNL. Și avem intervenția unui membru PNL, dar nicio intervenție…

Moderatorul Radu Andrei Tudor: A fost Viorica Dăncilă în deschiderea știrii.

Orlando Teodorovici: Nu în același calup de informații.

Radu Andrei Tudor: Eu așa văzusem.

Orlando Teodorovici: Încă o dată – facem și pe banii publici astfel de dezinformări… O să vedem noi exact ce și cum, care este situația, din păcate.

Sursa citată susține că știrea în cauză avea toate punctele de vedere.

Știrea – cu titlul Alocațiile pentru copii cresc de la 1 martie – începea cu datele legate de Ordonanță: cât vor crește alocațiile, pentru ce grupe de vârste. „Ordonanța de urgență adoptată de guvern mărește alocațiile pentru copiii cu vârste peste 2 ani de la 84 la 150 de lei. Alocația pentru cei mai mici de 2 ani și pentru cei cu dizabilități va fi 300 de lei.

După aceste detalii, urma o declarație a Vioricăi Dăncilă

„Avem asigurate în bugetul de stat sumele pentru toate aceste măsuri. Îmi exprim speranța că președintele României va depăși jocul politic și o va promulga”.

A urmat declarația unui deputat PNL: Liberalii, care au inițiat amendamentul privind majorarea alocațiilor, spun că responsabilitatea pentru aplicarea măsurii aparține în exclusivitate guvernului”.

În știre era prezentată și declarația lui Robert Sighiartău, inițiatorul amendamentului care prevede creșterea alocațiilor: „Ei acum încearcă, printr-o formă de manipulare specifică, să mute responsabilitatea la Președintele României. Nu are nicio legătură discuția legată de bugetul de stat cu această majorare a alocațiilor.

În finalul materialului a fost adăugată si poziția lui Klaus Iohannis cu privire la bugetul pentru anul curent: „Președintele Klaus Iohannis a criticat în repetate rânduri proiectul de buget al guvernului, pe motiv că este nerealist, nu respectă avizul CSAT pentru sumele alocate instituțiilor din sistemul de apărare și securitate și alocă, în schimb, sume nejustificate partidelor. Șeful statului are opțiunea de a întârzia promulgarea sesizând Curtea Constituțională”.

Jurnalista Ramona Avramescu a redactat știrea reclamată de ministru. În urma criticilor, aceasta a reacționat pe contul de Facebook:

„Ieri am scris pentru Telejurnal o stire despre majorarea alocatiilor pentru copii. Banala dupa toate standardele jurnalistice posibile (ca forma si grad de dificultate, vreau sa zic): ce-a zis premierul, ce-a zis initiatorul amendamentului, cum intra in vigoare, ce rol are presedintele, 1 minut si 20 de secunde, clasic, fara floricele, cum am invatat la scoala si cum facem noi la Stiri, la televiziunea publica.

Ei, si imediat dupa, a venit domnul ministru Orlando Teodorovici, care nu se pricepe doar la buget, ci si la jurnalism, daca nu stiati, si a zis in direct ca „dezinformez” lumea „pe bani publici”. Si ca „o sa vedem noi exact ce si cum, care e situatia, ca daca si la TVR…”

Situatia e asa, domnule ministru: fac meseria asta de aproape 20 de ani, mai multi decat aveti dvs in guvern si daca as fi avut macar cate 10 lei pentru fiecare situatie in care un politician mi-a spus: lasa ca o sa vedem noi, stim noi de ce ai scris asa si nu invers, te-a pus Tariceanu, Basescu, Iohannis, Dragnea, SRI, CIA, etc… acum as fi fost mai bogata decat vedetele tv platite regeste. Si poate m-as fi speriat ca, na, atunci as fi avut ce pierde”.