Evenimentul Zilei > Actualitate > Teodor Meleşcanu, validat director SIE. 238 de voturi pentru
Teodor Meleşcanu, validat director SIE. 238 de voturi pentru

Teodor Meleşcanu, validat director SIE. 238 de voturi pentru

Cele două Camere ale Parlamentului l-au validat azi prin vot pe Teodor Meleşcanu ca director al Serviciului de Informaţii Externe. Propunerea a fost făcută de preşedintele României Traian Băsescu şi a fost întrunit majoritatea voturilor senatorilor şi deputaţilor.Comisiile de specialitate ale Parlamentului l-au audiat azi pe Meleşcanu şi au votat recomandarea ca acesta să fie validat în funcţie.

UPDATE 14.50 "Am depus jurâmântul. Din acest moment vă asigur că voi face tot ceea ce îmi stă în putere să respect jurământul şi credinţa mea în general", a declarat la finalul şedinţei Teodor Meleşcanu recunoscând că a fost o mobilizare mai bună decât la votul pentru învestitura cabinetului Ungureanu.
UPDATE 14.40 Noul director al SIE este Teodor Meleşcanu. El a fost numit de Parlament după ce a fost validat cu 238 de voturi pentru şi o abţinere. Teodor melşcanu a depus jurâmântul în funcţie. El a fost întreruptimediat după ce a început să rostească jurământul de către  preşedintele de şedinţă Vasile Blaga care l-a atenţionat că nu ţine mâna pe Biblie.
UPDATE 14.20 Senatorul independent Mircea Geoană este prezent la şedinţa de validarea lui Teodor Meleşcanu. Fostul preşedinte al PSD a trecut şi l-a salutat prietenos pe Meleşcanu. De asemeni, la şedinţă participă şi finul lui Geoană, deputatul Florentin Gust (fost PSD, fost PC), actualmente independent.
UPDATE 14.00 Şedinţa Parlamentului a început. Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului vor aproba prin vot secret pe buletine. La şedinţă sunt prezenţi 237 de senatori şi deputaţi. Puterea şi-a mobilizat la şedinţă inclusiv miniştrii. Parlamentarii Opoziţiei boicotează prin absenţă validarea lui Meleşcanu ca director al SIE.
Update 12:11: Audierea lui Meleşcanu s-a finalizat. În absenţa Opoziţiei, reprezentanţii celor trei comisii au decis să emită o recomandare către plenul  reunit al Parlamentului de validarea  nominalizării senatorului pentru şefia SIE.

Potrivit lui Meleşcanu, membrii comisiei i-au solicitat pe ca viitor în calitatea de director SIE să-i informeze mai bine despre activitatea acestui serviciu.
El şi-a expus şi priorităţile pe care le va avea în această calitate: îmbunătăţirea comunicării cu Parlamentul, modernizarea SIE şi atragerea de fonduri.
Întrebat dacă se aşteaptă ca Opoziţia să conteste la Curtea Constituţională numirea sa în fruntea SIE, Meleşcanu a răspuns afirmativ, amintind de modul în care a procedat USL şi la validarea miniştrilor din noul Cabinet Ungureanu.
“Evident , aşa cum s-a întâmplat în cayzul membrilor Guvernului, sunt sigur că aşa se va întâmpla şi de această dată", a spus senatorul.
Update 11:30: Meleşcanu a făcut un scurt rezumat al experienţei sale politice care l-ar califica pentru o asemenea funcţie.
“Consider că din punct de vedere al pregătirii şi experienţei mele politice, mă voi putea achita de obligaţiile ce-mi vor reveni din funcţia pe care va urma să o ocup", a spus Mele;canu, ]nainte ca presa să fie invitat să părăsească sala.
Update 11:00: La această oră, Teodor Meleşcanu a ajuns la Parlament, unde urmează să fie audiat pentru ocuparea postului de director al Serviciului de Informaţii Externe.

Audierea are loc cu participarea reprezentanţilor Puterii din Comisiile reunite de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor şi  cel  din Comisia pentru controlul activităţii SIE, tocmai pentru a putea întocmi un proces verbal în absenţa Opoziţiei.
Preşedintele comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, pedelistul Costică Canacheu a explicat că s-a recurs la comosarea tuturor comisiilor de resort ca urmare a boicotului Opoziţiei. 
“Din cauza protestului accentuat pe care colegii din Opoziţie îl efectuează nu sunt îndeplinite condiţiile articolului 12 în sensul majorităţii fiecărei comisii prezente la aceste audieri. Suntem în număr de 18 parlamentari din totalul de 33 al celor trei comisii aşa că avem o majoritate a numărului de parlamentari, ca urmare pe procedura pe care am avut-o şi la nominalizarea, la audierea membrilor Guvernului vom întocmi un proces verbal al acestei reuniuni a noastre şi vom înainta plenului concluziile noastre în legătură cu această audiere. Plenul reunit are capacitatea să decidă în legătură cu această nominalizare", a declarat Costică Canacheu în cadrul audierilor.
În această dimineaţă a fost convocată şedinţa conducerilor celor două Camere, după care ar urma să aibă loc audierea lui Teodor Meleşcanu în comisii. În jurul orei 13 va avea loc şi plenul reunit la care se va vota secret, pe buletine de vot. Pentru validare sunt suficiente voturile majorităţii celor prezenţi.
Reprezentanţii USL vor absenta de la votul din plen, dar şi de la audierea lui Meleşcanu în comisiile reunite de apărare şi pentru controlul SI, aua anunţat lideri şi parlamentari liberali şi social-democraţi.
Liderul social-democraţilor, Victor Ponta, a anunţat că preşedintele comisiei de control al SIE, care este deputat PSD, nu va convoca şedinţa pentru audierea lui Teodor Meleşcanu. Cu un singur reprezentant în această comisie, Puterea nu are cum să treacă la audierea propriu-zisă a lui Meleşcanu, din lipsă de cvorum, cu atât mai puţin să se dea aviz în acest caz.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a reiterat că, din punct de vedere constituţional, avizul din comisiile parlamentare este unul consultativ, singurul care contează fiind plenul.
"Încă o dată vă spun că aceste comisii se întrunesc pentru a da un aviz, aviz care este consultativ şi noi am folosit această procedură – ţine de o regulă internă a Parlamentului, dar din punct de vedere constituţional singurul care contează este plenul Parlamentului. Deci, în momentul în care există un vot dat în plen în situaţie de cvorum şi, aşa cum ştiţi, jumătate plus unu din cei prezenţi, asta este procedura, ea este îndeplinită", a afirmat Anastase.
La fel s-a întâmplat şi în cazul celor mai mulţi dintre miniştrii guvernului Ungureanu, care nu au primit aviz din partea comisiilor parlamentare, fapt contestat de Opoziţie la Curtea Constituţională.
Democrat-liberalul Petru Filip, vicepreşedinte al Senatului, a anunţat că Teodor Meleşcanu va fi audiat în comun de Comisiile pentru apărare de la Camera Deputaţilor şi de la Senat şi de Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SIE. Senatorul PDL a reafirmat că, în ceea ce priveşte cvorumul din fiecare comisie în parte, regulamentul nu este mai presus de Constituţie.
"Regulamentul, până la urmă, nu excede ceea ce spune Constituţia şi celelalte legi. Este un regulament de funcţionare interioară a Parlamentului şi până la urmă plenul este cel care este deasupra regulamentului şi a comisiilor", a susţinut Petru Filip.