Primele informaţii oficiale de la Viena despre starea de sănătate a lui Teo Trandafir

Primele informaţii oficiale de la Viena despre starea de sănătate a lui Teo Trandafir

Reprezentanţii spitalului AKH din Viena au făcut în această seară primele declaraţii oficiale cu privire la starea de sănătate a lui Teo Trandafir.

"În acest moment, starea clinică a pacientului este stabilă; nu are nevoie de ventilaţie artificială şi este capabilă să comunice cu echipa medicală şi cu rudele", se menţionează în comunicatul de presă.

Reprezentanţii spitalului AKH din Viena au mai precizat că Teo Trandafir a fost internată marţi seară în Spitalul Universitar din Viena. "Motivul internării în spital l-a constituit o inflamaţie acută a pancreasului. Starea ei de sănătate este cauzată de un factor benign, cel mai probabil de apariţia unor pietre la vezica biliară, eliberate pe tractul biliar (...) Aceşti factori i-au cauzat acesteia o formă acută dar uşoară de pancreatită, însoţită de o serie de uşoare disfuncţii ale unor organe", mai precizează doctorii.

Cu toate că starea de sănătate a deputatei PDL Teo Trandafir s-a îmbunătăţit, ea a fost transferată la spitalul AKH din Viena, Austria. Medicii de la Viena i-au făcut astăzi un set de analize, în funcţie de care vor stabili în zilele următoare tratamentul potrivit. Spitalul AKH din Viena este unul dintre cele mai mari din Austria, renumit atât pentru condiţiile sale hoteliere, dar şi pentru performanţele medicilor. O zi de cazare costă în jur de 1.000 de euro. Tot acolo s-a operat în 2006 şi preşedintele României, Traian Băsescu, de hernie de disc.

Anul trecut, din cei peste 100.000 de pacienţi trataţi la AKH, aproximativ 600 au fost cetăţeni români, au precizat reprezentanţii spitalului.

Teo a ajuns la Viena datorită "prietenilor din mediul politic" Prietenii din mass-media şi mediul politic, dar şi familia lui Teo Trandafir sunt cei care le-au solicitat medicilor de la Spitalul Elias să o transfere la Viena, deşi starea ei de sănătate s-a îmbunătăţit faţă de săptămâna trecută.

Adrian Sârbu este unul dintre cei care au ajutat-o pe Teo să ajungă la Viena.

"Decizia de a fi mutată la Viena este a familiei şi a prietenilor, nici măcar a ei, deşi boala de care suferă are o evoluţie stabilă, lent favorabilă", a declarat pentru EVZ Doina Dimulescu, directorul Spitalului Elias. Ea a adăugat că investigaţiile făcute la spital sunt suficiente şi nu s-a pus problema transferului pentru investigaţii mai complicate. "Pacienta este transferată pentru a fi supravegheată acolo, în condiţiile în care boala de care suferă poate avea complicaţii severe, ce nu pot fi prevăzute, deşi nu a dat semne de complicaţii majore", a mai explicat managerul de la Elias. Contactat de EVZ, tatăl deputatei PDL Teo Trandafir a ţinut să explice că transferul fetei sale nu s-a făcut la cererea lui. "Eu nu sunt un factor de decizie. Este greu să mă pronunţ cine a hotărât acest transfer, însă eu nu pot să cer aşa ceva. Pentru o astfel de decizie trebuie îndeplinite anumite criterii, deşi într-adevăr acolo, la Viena, există aparatură mai bună, dar şi Spitalul Elias este unul dintre cele mai mari", spune Ion Uţă, medic pediatru, tatăl lui Teo. Decolare întârziată de ceaţa densă Avionul cu care Teo a fost transportată în Austria nu aparţine spitalului în cauză. "Avionul nu este trimis de spital, ci este unul sanitar al unei firme care se ocupă cu aşa ceva", a ţinut să explice Doina Dimulescu. Ieri, aeronava nu a putut ateriza însă pe Aeroportul "Henri Coandă" din Capitală din cauza ceţii, deşi specialiştii încercau ieri după-amiază să găsească o soluţie. În jurul orei 16.00, fosta prezentatoare TV a părăsit Spitalul Elias, însă din cauza ceţii a revenit la unitatea medicală, zborul fiind amânat. "Era mai bine decât oricând" "La plecare, era mai bine decât oricând pe perioada internării", a precizat managerul Doina Dimulescu. Teo Trandafir a fost internată în Spitalul Elias joi seară, pe 6 ianuarie, cu deshidratare şi suspiciune de pancreatită acută. În aceeaşi dimineaţă, ea fusese la un spital privat, din cauza unei crize biliare. În urma tratamentelor administrate în spital starea ei s-a ameliorat, însă pancreatita acută are o evoluţie imprevizibilă, iar o nouă criză poate fi fatală. CAUZE POSIBILE

Curele stricte de slăbire afectează grav digestia

Restricţiile alimentare repetate la care s-a supus Teo Trandafir, urmate de un consum mai mare de alimente au dus la un dezechilibru al organismului, finalizat printr-o pancreatită.

"După ce ţii mai multe cure de slăbire şi pe deasupra mai sunt şi foarte stricte, organismul de dezobişnuieşte să digere în mod normal alimentele. Posibil ca ea să fi exagerat în perioada Sărbătorilor şi de aceea s-a ajuns la pancreatită", spune Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei.

O alimentaţie excesivă, dar şi bogată în grăsimi şi produse "stropite" cu alcool, duce în timp la suprasolicitarea glandelor anexe ale tubului digestiv. Unul dintre organele care suferă este pancreasul, organ implicat în digestia proteinelor, grăsimilor şi alcoolului.

"În cazul în care pancreasul este suprasolicitat, ajunge să decompenseze şi dezvoltă o afecţiune cronică: nu mai secretă corespunzător sucurile şi apar dureri, greţuri şi vărsături. Totul poate să culmineze cu pancreatită acută", detaliază nutriţionistul Corina Zugravu. Afecţiunea se resimte printr-o durere îngrozitoare sub coaste, semn că pancreasul se autodigeră, consecinţa cea mai gravă fiind chiar decesul.

"E transferată pentru a fi supravegheată la Viena, pentru că boala de care suferă poate avea complicaţii ce nu pot fi prevăzute.", DOINA DIMULESCU, director Spitalul Elias din Bucureşti