Tensiunile ruso-ucrainiene. Cele mai importante declaraţii ale Consiliului de Securitate al ONU
- Sabina Popescu
- 1 februarie 2022, 11:24
Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, luni, la cererea SUA, pentru a discuta pe marginea amenințării legate de o posibilă invazie rusă în Ucraina, transmite RBC.
Agenţia ucraineană de presă prezintă principalele declarații făcute la ședința Consiliului de Securitate al ONU. Secretarul general adjunct al ONU a cerut Ucrainei și Rusiei să detensioneze situaţia și să aleagă o cale diplomatică pentru a rezolva conflictul şi a mai îndemnat la evitarea "retoricii provocatoare" cu privire la situația din jurul Ucrainei.
Cum au evoluat discuțiile de la Consiliului de Securitate al ONU
Statele Unite au susținut suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și, de asemenea, au cerut Rusiei să aleagă calea diplomației. În același timp, reprezentantul american, Linda Thomas-Greenfield, a afirmat că Washingtonul și partenerii săi sunt pregătiți şi pentru situaţia în care Rusia ar alege calea conflictului.
În plus, potrivit reprezentantului SUA, următoarele runde de negocieri cu Rusia privind așa-numitele "garanții de securitate" vor arăta ce cale a ales Moscova. Linda Thomas-Greenfield a mai acuzat Moscova că amenință cu acțiuni militare dacă Occidentul refuză să se conformeze cerințelor ruse.
"Dacă Rusia invadează Ucraina, consecințele vor fi îngrozitoare" - a avertizat diplomatul.
Reprezentantul Marii Britanii, la rândul său, a calificat acumularea de trupe ruse în jurul Ucrainei ca fiind cea mai de amploare din ultimele decenii în Europa. Marea Britanie a mai îndemnat Rusia să aleagă calea diplomației și a avertizat Moscova să fie pregătită pentru măsuri dure în cazul unei invazii a Ucrainei.
Franța și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina, precum și susţinerea pentru o soluționare diplomatică a conflictului cu Rusia. Reprezentantul francez a asigurat că Parisul va continua să sprijine procesul de pace ca parte a implementării acordurilor de la Minsk, precum și eforturile în negocierile în Formatul Normandia, din care fac parte Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia.
„Colegii americani să prezinte cel puțin o dovadă”
China, însă, nu a susţinut desfăşurarea unei astfel de reuniuni pe tema situaţiei din Ucraina. În timpul evenimentului, reprezentantul chinez, ambasadorul Zhang Jun, a afirmat că situația din jurul Ucrainei necesită "diplomație liniștită" și nu discuții publice în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
Reprezentantul Rusiei, Vasili Nebenzia, a declarat că Moscova va organiza propria reuniune pe tema Ucrainei, la jumătatea lunii februarie, când ea însăși va prezida Consiliul de Securitate al ONU. Rusia, așa cum era de așteptat, a respins orice plan de invadare a Ucrainei și, de asemenea, a declarat că are dreptul de a-și desfășura trupele pe teritoriul său oriunde dorește.
"Colegii noștri americani să prezinte cel puțin o dovadă concretă că Rusia vrea să atace Ucraina. Nu există niciuna" - a subliniat Nebenzia.
În plus, reprezentantul Rusiei a părăsit întâlnirea fără să aștepte încheierea acesteia. Diplomatul și-a explicat gestul anunţând că are o întâlnire cu secretarul general al ONU și a cerut ca gestul său să nu fie considerat o acţiune de protest.
Ucraina nu se lasă păcălit de declarațiile Rusiei
Reprezentantul Ucrainei la ONU, Serhi Kisliţa, a acuzat Rusia că masează la graniţa cu Ucraina un număr de trupe periculos de mare şi, de asemenea, a declarat că Moscova îşi intensifică dezinformarea.
"Nu credem în declarațiile Rusiei, ci credem doar în acțiuni practice și retragerea trupelor de la graniță. Kievul respinge orice încercare de a forța Ucraina ca, prin ameninţări, să îndeplinească orice fel de cerințe" - a subliniat diplomatul ucrainean.
Totodată, Kisliţa a avertizat Rusia că Ucraina este pregătită să riposteze în cazul unui nou act de agresiune. Pe de altă parte, reprezentantul Ucrainei a reiterat că ţara sa susține dialogul cu Federația Rusă pentru rezolvarea conflictului.
"Președintele meu (Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. n.r.) a subliniat în repetate rânduri că este dispus să se întâlnească cu omologul său rus. Dacă Rusia are întrebări pentru Ucraina, atunci este mai bine să se așeze și să discute, nu să adune trupe și să intimideze Ucraina" - a subliniat diplomatul.
Reprezentantul Ucrainei a mai cerut Consiliului de Securitate al ONU să decidă când va pune în aplicare Capitolul 6 din Carta ONU, care prevede investigarea diferendelor sau a situațiilor care pot duce la o fricţiune internațională, potrivit Rador.