Consiliul permanent al celui mai mare organism de securitate din lume se va reuni joi, 13 ianuarie, la Viena, în speranța de a provoca Rusia, Statele Unite și aliații săi europeni să dialogheze astfel încât să aibă loc o dezamorsare a crizei tot mai grave de la granița cu Ucraina.
Occidentul a acuzat Moscova că în ultimele săptămâni a masat tancuri, artilerie și aproximativ 100.000 de soldați la granița de est a Ucrainei, devastată de război, în ceea ce NATO consideră că este o pregătire pentru o invazie.
Dar Moscova insistă că desfășurarea militară este un răspuns la ceea ce consideră a fi prezența tot mai mare a NATO în sfera sa de influență, unde se opune cu înverșunare expansiunii alianței atlantice.
Moscova și Washingtonul și-au subliniat deja diferențele „fundamentale” privind securitatea europeană în timpul discuțiilor tensionate de la Geneva și Bruxelles din această săptămână.
Tensiuni crescânde la reuniunea OSCE de la Viena
Între timp, Statele Unite ale Americii (SUA) au recunoscut că nu se așteaptă la niciun progres în urma reuniunii de joi a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Viena.
„Nu cred că vor exista rezultate concrete în această săptămână. Principalul nostru obiectiv este, în principiu, să stabilim un dialog”, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la OSCE.
„Da, pozițiile noastre sunt polare, dar acest lucru nu înseamnă că nu există elemente și domenii asupra cărora nu putem cădea de acord”, a declarat el pentru postul de televiziune independent rus Dozhd, citat de euractiv.com.
Provocarea, a spus el, va fi „să se determine sub ce forme este în general posibil să se aprofundeze dialogul pe această temă în următoarele câteva luni sau chiar un an”.
Estul se așază la masă cu Vestul
OSCE, un forum multilateral pentru discuții Est-Vest în timpul Războiului Rece, este deosebit de potrivită pentru abordarea acestei situații diplomatice complexe. Prima reuniune a sa din anul 2022 este cea de joi, 15 ianuarie. La aceasta vor lua parte toate cele 57 de state membre.
După prezentarea de dimineață a priorităților anului de către noua președinție poloneză, secretarul general Helga Schmitt va susține o conferință de presă la ora 12:30 (11:30 GMT).
Discuțiile sunt tot mai încurcate din cauza situației neclare de pe teren, din estul Ucrainei, controlat de rebeli, unde OSCE este însărcinată din anul 2014 să se asigure că acordurile de pace sunt respectate.
„Este imposibil să știm ce se întâmplă de fapt” la granița Ucrainei
Totuși, acest lucru nu a reușit să pună capăt luptelor din regiune, condițiile degradându-se pentru observatorii OSCE în zonele controlate de separatiștii pro-ruși, o situație pe care ambasadorul american a calificat-o drept „extrem de îngrijorătoare”.
„Misiunile de monitorizare nu au înregistrat încă nimic anormal”, a declarat Carpenter, recunoscând totodată că la graniță „este imposibil să știm ce se întâmplă de fapt”.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat și el îngrijorarea, miercuri, 12 ianuarie, afirmând că riscul de conflict este „real” și a îndemnat Rusia să detensioneze situația.