Tensiunile din Peninsula Coreea sporesc. Sora lui Kim Jong Un acuză SUA de spionaj

Tensiunile din Peninsula Coreea sporesc. Sora lui Kim Jong Un acuză SUA de spionaj Sursa foto: Wikipedia

Coreea de Nord reia acuzațiile la adresa Statelor Unite cu privire la avioanele de spionaj care i-ar fi survolat teritoriul. De această dată, criticile au venit din partea lui Kim Yo Jong, sora dictatorului nord-coreean, Kim Jong Un. Aceasta a făcut referire la „intruziuni ilegale repetate” ale avioanelor Statelor Unite, în Coreea de Nord.

Declarația lui Kim Yo Jong, sora dictatorului Kim Jong Un, pe tema avioanelor americane a fost transmisă de agenția de stat Korean Central News Agency. Aceasta este cea mai recentă declarație din polemica cu privire la presupusele misiuni de recunoaștere ale avioanelor americane de recunoaștere, după cum relatază publicația Space War.

Ea a afirmat că un avion spion american ar fi survolat în mod repetat apele din zona economică exclusivă a Nordului. Aeronava s-ar fi îndepărtat abia după ce au fost ridicate mai multe avioane de război nord-coreene. Sora dictatorului a amenințat Statele Unite cu un „incident șocant” dacă vor continua să-și desfășoare activitățile de recunoaștere în zonă.

Kim Yo Jong a declarat că avionul de recunoaștere american a survolat de opt ori apele zonei economice exclusive a Nordului luni, de la ora 5:15 până la ora 13:10, într-o zonă situată la aproximativ 170 de mile sud-est, în largul comitatului Uljin de pe coasta de est.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anterior, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Coreea de Nord a acuzat Washingtonul că a efectuat „spionaj aerian provocator” în prima săptămână din iulie. Acesta a avertizat că armata nord-coreeană va deschide focul și va doborî avioanele americane.

Coreea de Sud și SUA resping acuzațiile

În replică, șeful Statului Major interarme din Coreea de Sud a negat toate acuzațiile venite din Nord. Într-un comunicat transmis marți, acesta a declarat că Nordul „creează în mod intenționat tensiuni prin declarații și acțiuni amenințătoare”. El a recomandat regimului de la Phenian să renunțe la aceste amenințări.

„Avertizăm cu severitate că regimul din Coreea de Nord este responsabil pentru toate consecințele care rezultă din acțiunile sale în ceea ce privește activitățile normale de zbor ale alianței dintre Coreea de Sud și SUA”, a declarat transmis Statul Major interarme al Coreei de Sud

De asemenea, Pentagonul a calificat afirmațiile făcute de liderii din Coreea de Nord drept „acuzații simple” care nu sunt însoțite de dovezi.

„Statele Unite, ca întotdeauna, rămân angajate să zboare, să navigheze, să opereze în siguranță și în mod responsabil oriunde permite dreptul internațional, alături de aliații și partenerii noștri”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, în timpul unei conferințe de presă.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a îndemnat, de asemenea, Nordul să se abțină de la acțiuni menite să escaladeze tensiunile. El a cerut ca regimul comunist să se „angajeze într-o diplomație serioasă și susținută”.

Coreea de Nord devine din ce în ce mai amenințătoare

Această retorică survine în contextul creșterii tensiunilor din Peninsula Coreea. Regimul comunist a efectuat o serie de teste cu armament, iar Statele Unite și Coreea de Sud și-au intensificat exercițiile militare comune.

Recent, Coreea de Nord a încercat să lanseze primul său satelit de recunoaștere militară, însă racheta care îl transporta s-a prăbușit în Marea Galbenă la scurt timp după lansare.

Săptămâna trecută, SUA și Coreea de Sud au efectuat un exercițiu aerian comun care a implicat cel puțin un bombardier strategic american B-52H. Totodată, un submarin american cu rachete ghidate cu propulsie nucleară a făcut o escală în Busan în iunie. A fost prima escală de acest fel din ultimii șase ani.