Tensiuni la vârf. China sancționează senatori americani

Tensiuni la vârf. China sancționează senatori americani

După ce Washingtonul a anunțat, săptămâna trecută, că nu va oferi vize pentru trei înalți oficiali chinezi acuzați că ar fi orchestrat represiunea asupra musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang, replica Beijingului nu s-a lăsat așteptată.

Luni, China a ripostat împotriva măsurilor americane anunțând, la rândul ei, măsuri de retorsiune față de trei parlamentari americani și un înalt funcționar al departamentului american de Stat.

Este vorba de parlamentarii americani republicani printre cei mai critici ai regimului chinez: senatorii Marco Rubio și Ted Cruz, fost candidat la alegerile primare prezidențiale și Chris Smith, membru al Camerei Reprezentanților.

Șeful departamentului de stat pentru libertatea religioasă, Sam Brownback, care are titlul de ambasador, este, de asemenea, pedepsit de Beijing.

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez de Externe, Hua Chunying (foto) nu a specificat în ce constau sancțiunile.

Ministerul chinez de Externe a evocat însă, săptămâna trecută,  „măsuri reciproce”, sugerând că Beijingul își va rezerva dreptul să refuze orice solicitare de viză din partea celor patru oficiali americani.

„Solicităm Statelor Unite să-și retragă imediat decizia  greșită și să înceteze toate declarațiile și acțiunile care constituie ingerințe în afacerile interne ale Chinei și dăunează intereselor chineze”, a spus Hua Chunying.

Washingtonul și experții organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului acuză Beijingul că a internat până la un milion de musulmani, în principal de etnie uigură, în lagărele „ de reeducare” din Xinjiang, în numele luptei împotriva „terorismului”.

China neagă această cifră și susține că acești oameni sunt duși în centre de „formare profesională” pentru a-i ajuta să găsească „locuri de muncă pentru a-i ține departe de ispita extremismului”, scrie Le Monde.

„Sancţiunile americane constituie un amestec grav în problemele interne ale Chinei, încalcă norme fundamentale ale relaţiilor internaţionale şi dăunează grav relaţiilor chino-americane”, a afirmat purtătoarea de cuvânt în briefingul de presă zilnic, scrie și Agerpres.

„China va lua şi alte măsuri de răspuns în funcţie de evoluţia situaţiei”, a adăugat ea.

Statele Unite au comunicat, joi,  că vor refuza să le acorde vize unui număr de trei responsabili chinezi acuzaţi că au orchestrat represiunea împotriva musulmanilor uiguri din Xinjiang.

Unul din cei sancţionaţi de SUA este Chen Quanguo, şeful organizaţiei din Xinjiang a Partidului Comunist Chinez, considerat arhitectul politicii de securitate a Beijingului în regiune.

 

Foto: qa.china-embassy.org