Tensiuni la frontiera dintre Coreea de Sud și de Nord. Focuri de avertisment trase de armată

Coreea de Sud și de Nord. Sursa foto: dreamstime.com

Granița dintre Coreea de Sud și de Nord a fost scena unor tensiuni, după ce un grup de aproximativ 20-30 de soldați nord-coreeni a trecut linia de demarcație, avansând 20 de metri în zona demilitarizată.

Incidentul a avut loc marți dimineață și s-a încheiat rapid, cu retragerea soldaților înapoi în Nord, în urma focurilor de avertisment trase de armata sud-coreeană.

Conform Statului Major Întrunit (JCS) al Coreei de Sud, se consideră că această încălcare nu a fost intenționată.

Coreea de Sud, focuri de avertisment către militarii nord-coreeni

Forțele nord-coreene au întreprins diverse acțiuni de-a lungul frontierelor, inclusiv depozitarea de trupe și implantarea de mine, conform declarației oficialului JCS. Aceste acțiuni par a fi parte a eforturilor de a consolidare a controlului asupra frontierelor și de a preveni persoanele nord-coreene să fugă în Sud.

„Armata sud-coreeană urmăreşte îndeaproape activităţile armatei nord-coreene în zona liniei de front şi lucrează totodată îndeaproape cu Comandamentul Naţiunilor Unite, a declarat oficialul de la Seul.

Totul s-a produs în contextul vizitei istorice pe care Vladimir Putin o va face în Coreea de Nord, marți și miercuri.

Kim Jong-un și Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Incidente asemănătoare au mai avut loc de curând

De altfel, oficialii de la Seul au raportat că săptămâna trecută, armata din Coreea de Sud a tras focuri de avertisment după ce aproximativ 20 de soldați nord-coreeni au traversat temporar granița.

De asemenea, presa locală a raportat marți că armata nord-coreeană a suferit „multiple victime” în urma exploziei unor mine terestre la granița cu Coreea de Sud. În schimb, agenția de știri sud-coreeană Yonhap a menționat „victime” cauzate de aceste explozii, în timp ce site-ul NK News a citat surse militare care au afirmat că mai mulți soldați au fost „mutilați sau uciși”.

Cu toate acestea, incidentul cu minele nu pare să fie legat de cel anunțat de JCS legat de trecerea zonei demilitarizate (DMZ).

Acea zonă a fost stabilită în urma conflictului din Coreea din anii 1950-53, care s-a încheiat fără un tratat de pace, dar cu un armistițiu.

 

Zona demilitarizată Coreea. Sursa foto: Johannes Barre, iGEL/ Wikipedia

Situată între Coreea de Sud și de Nord, zona de teren de patru km lățime e acoperită de o rețea complexă de mine și obstacole, concepute să împiedice forțele inamice să efectueze operațiuni ofensive, potrivit Reuters.

Tensiunile între Coreea de Sud și Nord se întețesc

Tensiunile între nordul și sudul Coreei sunt la nivel ridicat, ceea ce creează o atmosferă tensionată.

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a trimis peste 1.000 de baloane încărcate cu deșeuri în Coreea de Sud.

În replică, activiștii sud-coreeni au trimis peste graniță baloane care conțineau pliante anti-nord-coreene și stick-uri cu muzică K-pop și seriale TV, potrivit News.ro.