Evenimentul Zilei > International > Tensiuni în Praga. Peste 10.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva președintelui
Tensiuni în Praga. Peste 10.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva președintelui

Tensiuni în Praga. Peste 10.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva președintelui

Președintele Cehiei a călcat pe bec. Oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva politicii pe care acesta încearcă să o impună.

Proteste în Praga. Oamenii au ieșit în stradă pentru a scanda împotriva politicii pro-rusă abordată de președintele lor, Milos Zeman. În total, la proteste, s-au adunat în jur de 10.000 de oameni nemulțumiți de politica președintelui.

Păstrând distanțarea socială pentru a respecta reglementările impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19, protestatarii s-au adunat în piaţa Wenceslas din Praga, susţinând că politica preşedintelui Zeman împinge Cehia în braţele Rusiei.


Zeman vehiculează „aceleaşi poveşti ca paginile de dezinformare şi propagandă ruseşti”, a declarat Benjamin Roll, şeful grupului Un milion de momente pentru democrație.

Păstrarea în funcţie a preşedintelui Milos Zeman ar fi un „risc de securitate”, a adăugat Roll.

Relaţiile dintre Cehia şi Rusia sunt în acest moment la un nivel foarte scăzut, aminteşte dpa.

Săptămâna trecută, Praga a acuzat agenţii secreţi ruşi că se află în spatele unei explozii la un depozit de muniţii care a avut loc în 2014, acuzaţie pe care Moscova o neagă.

Preşedintele Zeman a intervenit duminică la televiziunea naţională pentru a contesta versiunea guvernului cu privire la detaliile din jurul exploziei din 2014, spunând că există cel puţin două aspecte diferite ale anchetei, inclusiv una în care explozia a fost cauzată de modul în care au fost manevrate muniţiile.

Milos Zeman, în vârstă de 76 de ani, este preşedintele Cehiei din 2013. Atribuţiile sale sunt în mare parte ceremoniale.