Evenimentul Zilei > International > „Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru momente dificile cu Rusia”
„Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru momente dificile cu Rusia”

„Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru momente dificile cu Rusia”

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia), 28 aprilie 2021 - "Autoritățile ruse par să aleagă în mod deliberat creșterea tensiunilor cu Occidentul", a deplâns el.

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru „momente dificile” cu Rusia, ale cărei autorități par să fi ales „în mod deliberat” să crească tensiunile cu Occidentul, a avertizat, miercuri, șeful diplomației europene Josep Borrell. „Cred că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă lungă și dificilă în relațiile noastre cu Rusia”, a declarat el la reuniunea Parlamentului European în sesiune plenară de la Bruxelles.

„Relațiile noastre cu Rusia continuă să se deterioreze și sunt la cel mai scăzut nivel. Din păcate, nu putem exclude faptul că această tendință negativă va continua și va atinge nivele și mai periculoase de deteriorare”, a comentat el. „Autoritățile ruse par să aleagă în mod deliberat creșterea tensiunilor cu Occidentul”, a deplâns el.

Pentru Josep Borrell, desfășurarea militară la granițele cu Ucraina, soarta adversarului Aleksei Navalnîi și criza diplomatică cu Republica Cehă sunt trei motive de îngrijorare.

Cerând Rusiei să „înceteze provocările”, el a menționat că „pentru moment, aceasta nu a arătat nici cea mai mică voință de a pune capăt conflictului din Ucraina și nici de a-i accepta integritatea teritorială”.

„Trupele ruseşti au început să se retragă, dar ele au rămas mult timp”, a subliniat spaniolul, citând cifra a 100.000 de participanți la aceste operațiuni la granița cu Ucraina, în zonele controlate de separatiștii pro-ruşi. „Aceste acțiuni sunt inacceptabile. Nu dorim să încurajăm escaladarea, cu toate acestea nu vom accepta tactici de intimidare și va trebui să reacționăm dacă este necesar”, a afirmat el.

„Prin urmare, trebuie să definim un modus vivendi care va fi evitarea confruntării permanente cu un vecin care pare să fi decis să se comporte ca și cum am fi adversari”, a conchis el.

 

Traducerea: Rodezia Costea