Tensiuni în Mediterana de Est. Care este scopul legăturii între UE și Grecia?

Tensiuni în Mediterana de Est. Care este scopul legăturii între UE și Grecia?

Grecia este tot mai deranjată de faptul că în ultimii ani, Turcia a devenit un actor global important. Guvernul grec, deranjat de faptul că Turcia nu renunță la dreptul său de a efectua prospecțiuni în estul Mediteranei, pare că încearcă să găsească solidaritate în interiorul Uniunii Europene.

Tensiunile dintre Turcia și Grecia au escaladat în urma evoluțiilor înregistrate în ultimii ani de Turcia în domeniile energetic și militar. Deranjată de relațiile de colaborare stabilite de Turcia, țară hotărâtă să nu renunțe la drepturile sale de a desfășura activități de prospecțiune în Mediterana de Est, Grecia derulează frecvent campanii antiturcești, plângându-se în principal Uniunii Europene.

Cea mai recentă acțiune a Greciei poate fi considerată tot o măsură care vizează Turcia. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că firma americană ExxonMobil a început să caute zăcăminte de gaze naturale în două zone situate la sud-vest de Peloponez și Creta.

Afirmând că "Poate de această dată vom surprinde Turcia, le facem o surpriză aici. Operațiunile de căutare vor începe zilele următoare. Este foarte importantă securitatea energetică", premierul Mitsotakis a arătat clar că ținta principală a acestor demersuri este Turcia.

Înțelegând că speranța Greciei este să devină un furnizor de resurse în criza energetică pe care o trăiește Europa, una dintre deciziile în defavoarea Turciei luate de Uniunea Europeană atrage atenția asupra unor legături ascunse.

Invocând activitățile de foraj efectuate de Turcia în Mediterana de Est, Consiliul UE a precizat într-o declarație că a decis să prelungească încă un an măsurile restrictive la adresa Turciei. Sancțiunile adoptate în februarie 2020 împotriva a doi cetățeni turci, sub pretextul implicării în operațiuni de foraj neautorizate în Mediterana de Est, au fost prelungite până pe 12 noiembrie 2023. Ce este interesant este că această declarație vine simultan cu anunțul făcut de Mitsotakis.

 A deranjat acordul cu Libia

Posibilitatea ca, în cazul descoperirii de către ExxonMobil a unor rezerve de hidrocarburi, Grecia să devină un nou furnizor de energie pentru Europa a fost primită cu bucurie de presa greacă. Această atitudine a ziarelor grecești, care au anunțat împreună știrile privind prelungirea restricțiilor UE și discursul lui Mitsotakis, a dat naștere unei bănuieli că în spatele celor două decizii există o legătură.

Numeroase ziare grecești au subliniat că anunțul lui Mitsotakis vine în urma acordului semnat de Turcia și Libia pe tema exploatării hidrocarburilor. Se pare că nemulțumirea legată de acordul cu Libia a determinat Grecia să treacă la acțiune.

 Decizii de sancțiune

Deciziile UE de a sancționa doi responsabili ai Parteneriatului Turc pentru Petrol (TPAO) vizează înghețarea activelor și interdicția de a călători și de beneficia de fonduri europene.

Prin decizia din 18 octombrie 2019, Consiliu UE a dispus sancțiuni împotriva a doi responsabili ai TPAO, directorul general adjunct Mehmet Ferruh Akalın și directorul adjunct al Departamentului Foraj, Ali Coşkun Namoğlu, pe motiv că "au planificat, pus în aplicare și condus activități neautorizate de foraj în estul Mării Mediterane", notează sabah.com.tr.

(Traducerea Rador)