Tensiuni în Kosovo: „Descurajarea occidentală în Balcani nu este credibilă"

Tensiuni în Kosovo: „Descurajarea occidentală în Balcani nu este credibilă" Aleksandar Vucic, noi investiții în armament. Mesaj dur pentru NATO . Sursa: Captură video

Secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, a anunțat, marți după-amiază, desfășurarea a peste 700 de noi militari în zonă, agitată de disputele dintre majoritatea sârbă și autoritățile kosovare.

Analistul politic Jasmin Mujanović, autoarea cărții "Foame și furie: Criza democrației în Balcani (Oxford University Press, 2018)", disecă în conversația cu LA RAZÓN această ultimă escaladare a tensiunilor din Balcani.

Reporter: De ce a izbucnit criza? Am putea spune că este cea mai gravă de până acum, anul acesta?

Jasmin Mujanović: Această criză trebuie înțeleasă în contextul mai larg al eșecului Statelor Unite și al Uniunii Europene de a negocia un acord de normalizare între cele două părți. Ei nu vor să pună prea multă presiune asupra Serbiei în speranța de a-l scoate pe președintele Vucic de pe orbita Rusiei. Vucic, la rândul său, a luat acest lucru ca pe un semn că poate escalada fără consecințe și tocmai asta a făcut. În ultimele zile, Kosovo a găzduit alegeri municipale, susținute de Washington și Bruxelles, dar boicotate de partidele locale de etnie sârbă la ordinul Belgradului. Când guvernul de la Pristina a luat măsuri pentru a se asigura că noii primari își pot prelua funcțiile din birourile municipale din nord, militanții sârbi locali au reacționat cu violență și atacuri asupra KFOR. Acum, Statele Unite consideră că autorii violențelor nu sunt militanții conduși de Belgrad, ci guvernul kosovar pentru că a încercat să instaleze primarii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reporter: Zeci de membri ai contingentului NATO au fost răniți. Care pot fi consecințele? Brusc, Stoltenberg a anunțat că întărește operațiunea cu 700 de agenți.

Jasmin Mujanović: Cea mai semnificativă consecință a fost că Statele Unite au ajuns să dea vina pe guvernul Kurti pentru violențe, o interpretare aproape de neînțeles. Performanța KFOR a fost alarmantă. Trupele au fost în mod clar copleșite. Această slăbiciune, la rândul său, are ramificații majore pentru celelalte forțe regionale de menținere a păcii, EUFOR din Bosnia şi Herţegovina, care nu sunt nici pe jumătate la fel de puternice ca KFOR și au misiunea de a menține pacea într-o țară cu o populație de două ori și de cinci ori mai mare, unde un alt militant naționalist sârb a alimentat tensiunile de ani de zile. În cele din urmă, evenimentele de ieri sugerează că descurajarea occidentală în Balcani nu este credibilă.

Reporter: Pe lângă Serbia, UE, SUA și NATO l-au semnalat pe premierul kosovar Albin Kurti pentru că a alimentat tensiunea. Vă surprinde?

Jasmin Mujanović: Nu sunt surprins, dar sunt dezamăgit și alarmat. Occidentul a decis în mod clar că principalii săi parteneri în Balcani vor fi Serbia și, în ceea ce privește Bosnia, de asemenea Croația. Este o veste proastă pentru Kosovo, dar și pentru Bosnia și Muntenegru, pentru că sunt în mod clar ținta unor atacuri constante și sistematice.

Reporter: Care ar putea fi implicațiile pentru proiectul de extindere a UE? Medierea lui Borrell a dezamorsat "criza plăcuțelor de înmatriculare", dar este suficient?

Jasmin Mujanović: Poziția UE în Kosovo și în regiune în general este irelevantă din punct de vedere funcțional. Este evident că acum Acordul de la Ohrid [prin care Macedonia s-a angajat în 2001 să îmbunătățească drepturile populației albaneze] a murit. În plus, acordul plăcuțelor de înmatriculare nici nu a intrat în vigoare. UE nu este un actor în ceea ce privește situația politică reală de pe teren.

Reporter: Vedeți posibil schimbul de teritorii sau federalizarea municipalităților cu majoritate sârbă în Kosovo?

Jasmin Mujanović: Este greu de imaginat un scenariu în care orice fel de schimb de teritoriu are loc fără un alt val major de violență, care ar putea să se răspândească în alte părți ale regiunii, inclusiv în Bosnia și, eventual, în Macedonia de Nord.

Reporter: În cheia internă a Serbiei, Vucic nu poate fi forţat suficient să plătească?

Jasmin Mujanović: Poziția lui Vucic nu este amenințată din acest motiv. El controlează elementele naționaliste și paracriminale care au orchestrat violența împotriva KFOR. Recentele proteste antiguvernamentale au reprezentat o oarecare provocare pentru Vucic, dar nu există indicii reale că regimul său este în pericol în acest moment. În orice caz, el provoacă probleme în Kosovo pentru a distrage atenția publicului său intern de la proteste. (Rador)