Personalul militar rus a pătruns într-o bază aeriană din Niger care găzduiește trupe americane, o acțiune care vine în urma deciziei juntei din Niger de a expulza forțele americane din țară, conform unui oficial superior din Departamentul Apărării al SUA.
Cei care conduc militar națiunea din Africa de Vest au solicitat SUA să-și retragă aproape 1.000 de militari din țară, aceștia fiind până recent un partener-cheie al Washingtonului în lupta împotriva insurgenților.
Acești insurgenți au ucis mii de oameni și au forțat milioane să își părăsească casele, iar până anul trecut, SUA colabora strâns cu Nigerul în această privință.
Trupele ruse au pătruns în baza americană din Niger
Conform unui oficial de rang înalt din Departamentul Apărării al SUA, care a vorbit sub anonimat, forțele ruse nu au contact direct cu trupele americane, ci utilizează un hangar separat la Baza Aeriană 101, situată în apropierea Aeroportului Internațional Diori Hamani din Niamey, capitala Nigerului.
Într-un moment în care rivalitatea militară și diplomatică între națiuni este tot mai intensă din cauza conflictului din Ucraina, această mișcare a armatei ruse aduce trupele americane și ruse în proximitate apropiată.
Această situație stârnește întrebări cu privire la ce se va întâmpla cu instalațiile SUA din țară după retragere.
„(Situația) nu este grozavă, dar pe termen scurt este gestionabilă,” a declarat oficialul.
Până în momentul de față, ambasadele Niger și Rusia în Washington nu au oferit un răspuns imediat.
Ca urmare a loviturilor de stat care au dus la preluarea puterii de către grupuri dornice să se distanțeze de guvernele occidentale, SUA și aliații săi au fost nevoiți să-și retragă trupele din mai multe țări africane.
În afară de plecarea iminentă din Niger, trupele SUA au părăsit recent și Ciadul, în timp ce forțele franceze au fost evacuate din Mali și Burkina Faso.
Rusia încearcă să-și consolideze poziția în Africa
Rusia își extinde influența în Africa, încercând să consolideze relațiile cu statele africane prin prezentarea Moscovei ca o țară prietenoasă, care nu poartă un bagaj colonial pe continent.
Un exemplu este Mali, care în ultimii ani a devenit unul dintre cei mai apropiați aliați africani ai Rusiei, având forțe mercenare ale grupului Wagner desfășurate acolo pentru a lupta împotriva insurgenților jihadiști.
În urma loviturii de stat din Niger, armata americană a reamplasat o parte din forțele sale de la Baza Aeriană 101 la Baza Aeriană 201 din orașul Agadez.
Cu toate acestea, nu este clar ce echipamente militare americane au rămas la Baza Aeriană 101.
În centrul Nigerului, SUA au construit Baza Aeriană 201, o investiție de peste 100 de milioane de dolari. Din 2018, aceasta a fost utilizată pentru a urmări luptătorii Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen, o grupare afiliată Statului Islamic și al-Qaida.
De ce a cerut Niger retragerea trupelor
Washingtonul este preocupat de posibilitatea ca militanții islamici din regiunea Sahel să se extindă în absența prezenței și capacităților de informații ale SUA.
Nigerul a solicitat retragerea trupelor americane după o întâlnire la Niamey la mijlocul lunii martie, unde înalți oficiali americani au exprimat preocupări cu privire la sosirea anticipată a forțelor rusești și la rapoartele conform cărora Iranul căuta materii prime în țară, inclusiv uraniu.
Deși mesajul transmis de SUA oficialilor din Niger nu a fost un ultimatum, a fost clar precizat că forțele americane nu pot fi staționate în aceeași bază cu cele rusești.
„Ei nu au primit bine acest lucru”, a spus oficialul american citat de Reuters.
Un general american cu două stele a fost desemnat să superviseze o retragere ordonată și responsabilă din Niger.
Deși încă nu s-a luat o decizie cu privire la viitorul trupelor americane acolo, oficialul a menționat că planul este să fie retrimise la bazele de origine din Germania ale Comandamentului american pentru Africa.