Tensiunea mare atacă toate organele

Tensiunea mare atacă toate organele

Infarctul, accidentul vascular, bolile ochilor sau ale rinichilor sunt câteva dintre afecţiunile cauzate de un nivel prea ridicat al tensiunii arteriale.

Bolile tăcute sunt cele mai periculoase, obişnuiesc medicii să spună, iar tensiunea arterială este în top din acest punct de vedere. Dacă nu vă măsuraţi regulat tensiunea, vă puteţi trezi cu un infarct, un accident vascular cerebral, cu boli ale ochilor, rinichilor. Pentru a preveni afecţiunile provocate de hipertensiune, Societatea Română de Cardiologie şi Academia de Ştiinţe Medicale a pornit o campanie de informare, care se va desfăşura, într-o primă etapă, în lunile octombrie şi noiembrie. Campania constă, printre altele, şi în măsurarea gratuită a tensiunii arteriale, în parcuri şi instituţii publice. 6,8 milioane de hipertensivi

În România, unul din cinci adulţi suferă de hipertensiune arterială, afecţiune din cauza căreia apar peste jumătate din bolile cardiovasculare. „Dacă ne uităm pe harta Europei şi urmărim prevalenţa bolilor cardiovasculare, România se află pe culoarea roşie. În timp ce ţările dezvoltate au început să prevină aceste afecţiuni, la noi mortalitatea este în creştere“, a afirmat medicul cardiolog Dan Deleanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în România, există 6,8 milioane de bolnavi hipertensivi.

Un studiu recent realizat de Societatea Română de Cardiologie pe 375 de subiecţi, în oraşul Urziceni, arată că 45% dintre participanţii la studiu nu ştiau că au tensiune, iar dintre cei care cunoşteau acest lucru, doar 43% luau tratament. „Tensiunea arterială necontrolată este printre principalele cauze de îmbolnă- vire şi moarte“, a întărit profesorul Eduard Apetrei, coordonatorul campaniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu doar persoanele trecute de 50-60 de ani au tensiunea crescută, ci şi tinerii. „Oamenii pun în mâncare de 4-5 ori mai multă sare decât este necesar, iar sedentarismul a ajuns la cote alarmante“, a atras atenţia Eduard Apetrei. Neurologii avertizează şi ei în privinţa efectelor pe care tensiunea crescută le are asupra creierului. „Aportul de sânge care ajunge la creier este strategic pentru existenţă“, a explicat neurologul Ovidiu Băjenaru. RECOMANDĂRI

Când trebuie măsurată tensiunea arterială

Deşi românii au ajuns să mănânce la fel de prost ca occidentalii, numărul hipertensivilor este mai mare la noi decât la ei, pentru că românii nu-şi fac controale medicale regulate. „La noi, există încă mentalitatea că, dacă eşti în vârstă, este normal să ai tensiunea mare. Nu este deloc aşa“, a precizat medicul Eduard Apetrei. Medicii spun că tensiunea ar trebui măsurată dimineaţa şi seara de către cei care au probleme şi de mai multe ori într-un an de cei care sunt sănătoşi. Pentru cei care nu au diabet sau alte boli cronice, valorile normale ale tensiunii sunt de 14 cu 9. Persoanele cu probleme de sănătate nu ar trebui să depăş ească valori ale tensiunii de 12 cu 8.