Tensiunea arterială, mai complicată decât se știe. Procedura de măsurare nu e simplă și trebuie respectată strict

Tensiunea arterială, mai complicată decât se știe. Procedura de măsurare nu e simplă și trebuie respectată strict Sursa foto: Robert Kneschke | Dreamstime.com

Mulți oameni ar putea fi surprinși să afle despre procedura corectă de citire a tensiunii arteriale. Și asta pentru că e foarte diferită de ceea ce se întâmplă în timpul consultațiilor la medic.

Potrivit Asociației Americane a Inimii și altor experți medicali, obținerea unei citiri exacte necesită respectarea unui set strict de reguli: Nu trebuie să mâncați, să beți, să faceți mișcare sau să fumați cu 30 de minute înainte. Trebuie să aveți vezica goală. Trebuie să stați drept pe un scaun cu suport pentru spate.

Picioarele trebuie să nu fie încrucișate și să fie sprijinite pe sol. Brațul care urmează să fie măsurat trebuie să fie sprijinit pe o suprafață plană, astfel încât să fie la același nivel cu inima, nici mai jos, nici mai sus. Trebuie să stați calm, fără să vorbiți, timp de cinci minute pentru a vă relaxa înainte de citire.

Tensiunea arterială, o problemă de măsurare

La momentul potrivit, o manșetă de dimensiuni adecvate trebuie înfășurată în jurul brațului gol, chiar deasupra cotului; nu trebuie niciodată înfășurată peste haine. Trebuie efectuate cel puțin două citiri, iar media trebuie înregistrată. În mod ideal, ar trebui efectuate măsurători la ambele brațe, înregistrându-se cele mai mari valori.

Singurătatea, problemă de sănătate globală. Efecte dezastruoase asupra organismului

Pensionari. Sursa foto: Pixabay

Abaterile de la acest protocol au potențialul de a modifica semnificativ citirea tensiunii arteriale. De exemplu, dacă puneți manșeta de tensiune peste haine, puteți crește valoarea cu până la 50 mm Hg. Acest lucru este suficient pentru a face ca o persoană cu hipertensiune în stadiu incipient să pară că se află într-o criză hipertensivă, cu risc iminent de accident vascular cerebral sau atac de cord. Dacă trebuie să urinați, citirea poate fi cu 15 mm Hg mai mare. Vorbitul o poate crește cu 10 mm Hg.

Și, potrivit unui nou studiu publicat în JAMA Internal Medicine, practica des folosită, de a avea brațul într-o poziție mai joasă decât inima, poate crește tensiunea arterială sistolică (cifra superioară) între 4 și 10 mm Hg. Deși aceste cifre nu par alarmante, ele sunt suficiente pentru a-i împinge pe unii pacienți peste limitele categoriilor de tensiune arterială.

Și se crede că aceste citiri inexacte se întâmplă suficient de des încât să poată duce la supradiagnosticarea semnificativă a hipertensiunii. De fapt, autorii noului studiu - condus de cercetători de la Johns Hopkins - estimează că până la 54 de milioane de persoane din SUA ar putea fi diagnosticate greșit, ca având hipertensiune, doar din cauza modului în care brațul lor este poziționat în timpul citirilor, conform arstechnica.com.

Revista presei