Tensiune maximă în Marea Chinei de Sud

Tensiune maximă în Marea Chinei de Sud

Tensiune maximă în Marea Chinei de Sud, după ce trei pescari au murit în Filipine, atacați de o navă străină.

Chinei comunisteNava a lovit barca de pescuit în Marea Chinei de Sud și a scufundat-o, provocând moartea a trei dintre cei unsprezece ocupanți ai săi, scrie El Periodico.

Crimă în Marea Chinei de Sud

Garda de Coastă din Filipine a raportat, miercuri, că trei pescari au murit după ce au fost loviți de o navă străină în apropierea bancului de nisip Bajo de Masinloc, care se află în apele disputate ale Mării Chinei de Sud.

Incidentul a avut loc luni în jurul orei 4:20 (ora locală) când barca de pescuit a fost lovită în timp ce era legată de un dispozitiv de colectare a peștelui. Barca a fost scufundată, provocând moartea celor trei membri ai echipajului, inclusiv a căpitanului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Supraviețuitorii, în total unsprezece membri, au folosit mai multe bărci de salvare pentru a părăsi zona și a duce decedaţii în orașul Infanta, din provincia Pangasinan, unde au ajuns marți în jurul orei 10.00, potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă.

China comunistă desfășoară nave

Președintele filipinez, Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr., și-a exprimat „profunda tristețe” pentru incident și a asigurat că guvernul va oferi asistență victimelor și familiilor.

„Incidentul este încă în curs de investigare pentru a stabili detaliile și circumstanțele din jurul coliziunii dintre nava de pescuit și o navă comercială încă neidentificată”, a explicat el în declarații raportate de ziarul „The Philippine Star”.

Bajo de Masinloc, situat la 240 de kilometri vest de insula filipineză Luzon, din Marea Chinei de Sud, a fost mult timp un teren de pescuit folosit de generații de pescari filipinezi. Cu toate acestea, China comunistă desfășoară nave în zonă pentru a efectua lucrări de patrulare.

China comunistă nu are niciun drept în Marea Chinei de Sud

La sfârșitul lunii septembrie, autoritățile filipineze le-au cerut pescarilor locali să-și continue activitățile pe respectivul banc de nisip, în ciuda prezenței navelor chineze în apropiere, arătându-și intenția de a spori desfășurarea de patrule pentru a le garanta protecția.

La rândul său, guvernul comunist chinez a cerut „să se evite provocările” din vecinătate și și-a revendicat încă o dată suveranitatea asupra bancului de nisip după ce Garda de Coastă filipineză a îndepărtat o barieră plutitoare instalată de paza de coastă chineză.

Beijingul continuă să pretindă suveranitatea asupra unei mari părți din Marea Chinei de Sud, în ciuda faptului că, în 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a decis în favoarea Filipinelor și a respins pretențiile Chinei comuniste cu privire la apele zonei.

În plus, instanța a stabilit că Beijingul s-a comportat „ilegal” și că îi lipsesc „drepturile istorice” pentru a-şi revendica suveranitatea, poziție care a fost respinsă dur de autoritățile țării asiatice.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)