Temple greceşti, umbrite de un complex industrial
- Adam Popescu
- 20 noiembrie 2008, 11:40
Guvernul italian şi-a dat accordul pentru construirea unui complex industrial, la mai puţin de un kilometru distanţă, de o aşezare inclusă în patrimoniul mondial Unesco, scrie cotidianul "The Independent".
Ruinele de pe coasta sudică a Siciliei, unele dintre cele mai frumoase dovezi ale anticei civilizaţii greceşti din zona Mării Mediterane, sunt incluse în patrimoniul mondial Unesco din 1997. Guvernul italian plănuieşte constucţia unui terminal uriaş de gaze naturale la doar câţiva kilometri distanţă de aşezarea Agrigento, care cuprinde mai multe temple dorice, provocând furia ecologiştilor.
Vestigiile sunt protejate de legile de mediu, însă acestea au fost anulate de o simplă acţiune guvernamentală care afirmă că aşezământul nu există, scrie Carlo Vulpio, în cotidianul italian "Corriere della Sera", unul dintre conducătorii ecologiştilor în acest caz. Jurnalistul a dezvăluit ieri că o hotărâre a fost adăugată unei legi semnate, la sfârştiul lunii trecute, de ministrul mediului, Stefania Prestigiacomo, şi susţinută de ministrul culturii, Sandro Bondi, care menţiona că instalaţia, în valoare de 500 de milioane de euro, "nu va afecta zona protejată la nivel comunitar, deoarece cel mai apopiat district afectat este la o distanţă de cel puţin 13 kilometri de locaţia unde va fi construit complexul".
Datorită acestei hotărâri adiţionale, proiectul a primit acordul Comisiei de evaluare a impactului asupra mediului, indispensabil pentru demararea lucrărilor, pe motiv că nu afectează vestigiile importante pentru comunitate. Carlo Volpio anunţă că proiectul, care constă în două rezervoare, fiecare de 160.000 de metri pătraţi, şi un turn de 40 de metri, va fi realizat la doar un kilometru distanţă de ruine, şi nu la 20, cum este prevăzut în nota guvernamentală.
Parcul Arheologic Valea Templeror a fost inclus pe lista obiectivelor protejate de patrimoniul mondial al Unesco în 1997. Aşezarea a fost fondată de colonişti greci în secolul 6 înaintea erei noastre. "Supremaţia ei este demonstrată de ruinele magnificelor temple în stil doric, care domină oraşul antic, multe dintre ele păstrându-se aproape intacte, sub livezile locale. Seria templeror greceşlti este una dintre cele mai impresionante dovezi ale atrei şi culturii elene", scrie Uesco.
Ameninţarea reprezentată de viitorul complex, care va fi construit de Enel, compania energetică naţională a Italiei, a fost observată de Unesco, iar directorul general al organizaţiei, Koichiro Matsuura, va vizita, mâine, aşezarea pentru a face primele evaluări.
Templele de la Agrigento sunt situate în Sicilia, o zonă unde Mafia italiană este încă o forţă. Ecologiştii au anunţat constant, în ultimii ani, apariţia construcţiilor ilegale în apropierea monumentelor. În 2002, un reprezentant Unesco a declarat pentru Reuters că "proliferarea construcţiilor ilegale în jurul vestigiilor te face să crezi că o bombă nu ar fi o soluţie rea". Opozanţii noului complex cred că scamatoria legislativă care a permis obţinerea evaluării riscurilor ecologice se datorează abilităţii Mafiei de a "unge roţile" Guvernului.
Comisarul Cultural al Uniunii Europene, Stavros Dimas, a cerut Siciliei "clarificări urgente" despre proiect, iar primarul localităţii Agrigento, Franco Zambuto, a spus că va contesta proiectul în fiecare instanţă a ţării.